- 2017. december 18., 09:58
A Samsung és az Amazon közös formátumának előnyeit először a csúcskategóriás Samsung tévék tulajdonosai élvezhetik.
Hirdetés

A HDR10+ formátumot a Samsung és az Amazon hozták létre, még az év első felében, most pedig elindult az első olyan VOD szolgáltatás, amelynek segítségével a Samsung QLED tévéivel a szabványt használó HDR filmeket lehet nézni. A tartalmakat az Amazon Prime szolgáltatja, így sajnos Magyarországon egyelőre nem sokra megyünk a premierrel. Ez azonban idővel változhat, mert a szabvány mellé felsorakozott már a Panasonic és a 20th Century Fox is, valamint a Netflix is jelezte, hogy megfontolja a – későbbi időpontban történő – bevezetését.

A HDR+ szabványt a Samsung azért hozta létre, mert elődje, a HDR nem igazán tudta felvenni a versenyt a Dolby Visionnel. Apró probléma, hogy most már öt rivális formátum is van, hiszen a HDR, a HDR+ és a Dolby Vision mellett a tévéadásokhoz optimalizált HLG valamint az Advanced HDR is bevethető. Sajnos egyelőre az a jellemző, hogy a tévék csak a HDR-t vagy a Dolby Visiont és esetleg a HLG-t támogatják, az LG az egyetlen gyártó, amely mindhárom szabvány kezelésre felkészítette készülékeit. Egyelőre ez tűnik a legjobb taktikának, mert megjósolni sem lehet, hogy a formátumháborúnak mi lesz a kimenetele; a legvalószínűbb az, hogy a szabványok hosszú ideig egymás mellett fognak létezni, mígnem az egyik kiemelkedik majd a többi közül. A HDR10+ és a Dolby Vision csatájából technológiai alapon egyébként még mindig utóbbi jön ki győztesen, az viszont a HDR10+ malmára hajthatja a vizet, hogy nem kell licencdíjat fizetni a használatáért.

A Samsung természetesen azt szeretné, ha idővel a HDR+ lenne az, amely „lenyomja” a riválisokat; ennek érdekében hamarosan egy logó is készül, amit azok a készülékek használhatnak majd, amelyek támogatják a HDR+-t. Ebből adódik az is, hogy a szabványt bármely tévégyártó használhatja, ha szeretné. A logót a vállalat a tervek szerint a januári CES-en fogja bemutatni.

Címkék