- 2018. január 7., 14:00
Még ha ez nem is látszik. A gép viszont továbbra is az egyik, ha nem a legjobb ultrabook a piacon.
Hirdetés

A Dell elég régóta, 3 éve lényegi külső változtatások nélkül forgalmazta az XPS 13 szériát, a gép ugyanis annyira jól sikerült, hogy a belső folyamatos fejlesztése elég volt ahhoz, hogy a masinával mindenki, aki ultrabookot szeretett volna vásárolni, komolyan foglalkozzon. Most viszont eljött az idő, amikor a Dell végre a külsőt is csiszolta kicsit. De csak nagyon kicsit: a már eddig is vékony kávát sikerült egy picit még tovább keskenyíteni, és megjelent egy új szín is, a gépet már nemcsak szürke/fekete, hanem fehér színben is meg lehet vásárolni. Az felhasználói szempontból talán mellékes, hogy a hűtési rendszert is átalakították. Az viszont üdvözlendő, hogy a módosításoknak hála a gép tömege is csökkent, most már csak 1,2 kg-ot nyom a mérlegen.

A vékony káva miatt a kamera helyzete nem változott, ezért ha valakivel videochatelünk, érdemes előtte az orrszőröket megigazítani. Viszont a kamera most már nemcsak beszélgetésre alkalmas, hanem a Windows Hellót is támogatja – és hogy az azonosítás a sötétben is működjék, kapott maga mellé egy infra LED-et is. Természetesen, ha már van Windows Hello támogatás, akkor az nemcsak a kamerával, hanem ujjlenyomat-olvasóval is használható, ezt a szenzor pedig a billentyűzet mellett, a jobb felső sarokban találjuk meg.

Természetesen a hardver is frissült, a gépbe a nyolcadik generációs Intel Core i processzorok közül választhatunk; továbbra is U szériás, de már négymagos modellekről van szó, ami a számítási teljesítményt alaposan megdobja, programtól függően 30-50 százalékos is lehet a gyorsulás mértéke. A kijelző mérete nem változott, az viszont új, hogy a gépet – szerintünk teljesen feleslegesen – 4K-s felbontású panellel is lehet kérni. A HDR-támogatás megjelenése viszont mindenképpen plusz, bár kérdéses, hogy egy főleg üzleti felhasználóknak szánt notebook esetében ez a funkció mennyire lesz kihasználva. Annál jobb, hogy az üzemidő 19 órára nőtt, ami még akkor is remek adat, ha a gyakorlatban valószínűleg csak 12-13 óra az, ami elérhető.

És bár többé-kevésbé CES-es bejelentésről van szó, a Dell a gépet már forgalmazza; ára Amerikában 1000 dollárról indul. Az európai forgalmazás is hamarosan indul, de sajnos pontos információkat nem kaptunk.

Címkék