- 2018. január 29., 15:00
Készül egy új Windows 10 verzió, mégpedig egy olyan elképzelés mentén, ami egyszer már megbukott.
Hirdetés

A Microsoft elvileg titokban, gyakorlatilag azonban – a jelek szerint – már nem is annyira rejtve készíti a Windows 10 egy új verzióját, amely egyelőre Polaris néven fut. A szoftver az OS-nek egy speciális változata lesz, mégpedig azért, mert a Microsoft minden olyan dolgot kidob belőle, ami elavultnak számít. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Polarist a modern alkalmazásokhoz igazítják, és az OS natív módon nem is fogja tudni futtatni a Win32-es alkalmazásokat. Ismerős? Bizony, a koncepció Windows RT néven egyszer már megbukott – most egy kis csavar éppen ezért van a történetben.

Ez a kis csavar pedig az, hogy virtualizáció segítségével mégis működnek majd a klasszikus alkalmazások. A Microsoft megint megpróbálkozik tehát egy, a Windows Mobile-hoz hasonló rendszerrel, de legalább a vállalatnál azt megtanulták, hogy aki Windowst használ, annak a „régi” programok is kellenek. Az viszont ezzel együtt sem világos, hogy a vállalat milyen piaci rést lát, hogyan képzeli el ennek az OS-nek a jövőjét; főleg, ha a Windows 10 jelenlegi változatai ugyanúgy forgalomban maradnak.

Az egyik logikus elképzelés az lehet, ha a Polaris végre minden trükktől és akciótól függetlenül teljesen ingyenes lesz, de sajnos ebben nem bízhatunk, mert a Microsoft már jó néhányszor bebizonyította, hogy nem feltétlenül úgy alakítja ki az árazási (vagy jelen esetben nem árazási) politikáját, ahogyan azt a piac elvárná. Az ingyenes Polaris egyébként akár még a Chrome OS-sel is felvehetné a versenyt, már ha a Microsoftnak ez célja.

Az viszont mindenképpen jó, hogy a Microsoft szerint a kód optimalizálásával egy olyan operációs rendszer készülhet, amely a rendelkezésre álló hardvereken nemcsak gyorsabban fut, hanem hosszabb üzemidőt is kínál; ez egyébként jól hangzik, a kérdés csak az, hogy kelleni fog-e a butított verzió bárkinek is. Mert ne legyenek kétségeink, hiába lesz gyorsabb, biztonságosabb és energiatakarékosabb az új rendszer egyszerre, a felhasználóknak inkább az fog feltűnni, ha valamilyen téren nem úgy működik a dolog, mint korábban.

A „Polaris” 2019-ben jelenhet meg, a tervek szerint csak új gép mellé jár majd, és közte valamint a Windows 10 Home/Pro változatok között nem lesz átjárás.

Címkék
Hozzászólások