- 2018. február 26., 11:00
Mindkét szélén lekerekített OLED-kijelzővel operál a Nokia 8 Sirocco. Jó lesz a telefon, de drága.

A HMD Global egy vérbeli csúcstelefont hozott az MWC-re a Nokia 8 Sirocco személyében. A telefon legnagyobb érdekessége az, hogy a Samsung zászlóshajóihoz hasonlóan kijelzőjének mindkét oldala lekerekített, viszont a Samsunggal ellentétben a Nokia nem 18,5:9-es képarányú, hanem 16:9-es kijelzőt választott, így a telefon az 5,5 colos kijelzőméret ellenére elég vaskosnak érződik. És az is, bár a mobil a mai mezőnyben nagynak nem mondható, de szélesnek mindenképpen: 140×72,9×7,5 mm-es a kütyü. A kijelző természetesen AMOLED, felbontása QHD.

A mai trendeket azonban a Nokia annyiban már nem követte, hogy fent és lent a káva minimalizálására nem törekedtek a mérnökök. A lehajló kijelző a dizájnerek kezét annyiban mindenképpen megkötik, hogy oldalt sem tudják kiélni magukat, így a hátlap ha unalmasnak nem is mondható, az is biztos, hogy nem egyedi. A 7,5 mm-es vastagság impozáns adat, de a vékonyságnak ára is van, mégpedig az, hogy a dupla objektíves kamera kiemelkedik egy kicsit a hátlap síkjából. Ami nem látszik a képeken, az az, hogy a készülékház az IP67-es szabvány szerint víz- és porálló – ma már a csúcskategóriában nem is nagyon tudnánk elképzelni olyan telefont, amelyből ez a képesség hiányzik.

Vélhetően a Qualcomm-Samsung deal miatt a telefonban Snapdragon 835 dolgozik, a RAM és a ROM mérete pedig 6 illetve 128 GB. A kamera kiosztás érdekes: az elsődleges szenzor 12 MP-es és normál objektív került elé, a másodlagos 13 MP-es szenzor pedig zoom lencsén keresztül látja a külvilágot – az objektívek Zeiss-koprodukcióban készülnek. Elöl 5 MP-es a fényképező, ami az átlagosnál alacsonyabb felbontású szelfiket jelent.

A telefonon az Android One (8.1) teljesít szolgálatot, így vegytiszta Android élményt kapunk; a dizájn egyáltalán nem tér el attól, mint amit a Google-nél megálmodtak, a funkcionalitás pedig csak a hardverből eredő, legszükségesebb módosításokat tartalmazza. Az OS villámgyors, ami persze ilyen vasnál nemcsak erény, hanem elvárás is.

Az akku 3260 mAh-s, így a kétnapos rendelkezésre állás valószínűleg csak álom marad, viszont az akkut a Qi szabvány segítségével akár vezeték nélkül is lehet tölteni – akár gyorsan is. A Nokia elmondása szerint 30 perc alatt az akkut 10-ről 50 százalékra lehet feltölteni, ami tényleg nem rossz.

A telefon áprilisban érkezik, ára Magyarországon 250 ezer forint környékére várható.

Címkék
Hozzászólások