- 2018. április 11., 11:00
A Facebookon folytatott beszélgetések a másik félnél akkor is megmaradnak, ha töröljük a fiókunkat. Még.
Hirdetés

A Facebookra mostában rájár a rúd; nemcsak az adatszivárgási botrány miatt vették elő a közösségi szolgáltatót, hanem azért is, mert kiderült, hogy a kiváltságos státuszban lévőknek több eszköze van a tartalom menedzselésére, mint az átlagos halandóknak. Mark Zuckerbergről van szó egészen pontosan, akiről kiderült, hogy úgy tudja törölni az üzeneteket, hogy azok nemcsak saját fiókjából, hanem a beszélgetőpartner fiókjából is eltűnnek. Ez az átlagos felhasználóknál nem egészen így működik; a kommenteket lehet ugyan törölni, de a másik félnél minden megmarad – tegyük hozzá, hogy szerintünk nagyon helyesen, hiszen ezzel a korlátozással biztosítható, hogy a múltat senki se alakíthassa kedvére.

Zuckerberg esetében – és amint kiderült, még néhány vezető esetében – a hivatalos álláspont szerint a plusz törlési jogosultság biztonsági okokból része a rendszernek. Sőt, a platform eleve úgy működik, hogy a vezetők üzenetei mindig lejárati idővel rendelkeznek, vagyis egy idő után maguktól törlődnek a rendszerből.

A Facebook bejelentette, hogy valami hasonlót fog bevezetni a normál beszélgetéseknél; mindenki előre beállíthatja majd, hogy az üzeneteket meddig tárolja a rendszer. Illetve lesz lehetőség utólagos törlésre úgy is, hogy az üzenet ne csak a saját fiókból törlődjék. Részletek egyelőre nincsenek, így például azt sem tudni, hogy ez az újítás nagyjából mikortól lesz elérhető.

Azt viszont meg kell említeni, hogy hasonló opció már most is van a Facebookban: nagyjából két éve van lehetőség titkos beszélgetést kezdeményezni, amelyben az üzenetek (a megnézést követően) egy beállított idő elteltével automatikusan törlődnek. Ez a beállított idő ugyanakkor csak 5 másodperc és 1 nap közé eshet, így a funkció általánosságban nem igazán használható.

Címkék
Hozzászólások