- 2018. április 17., 08:00
Talk to Books névre hallgat, és nem az interneten keres, hanem egy irdatlan méretű, digitális könyvtár adatbázisában.
Hirdetés

A kereső azonban nemcsak ezért tér el jelentősen a mostani algoritmusoktól, hanem azért is, mert a Google nagyon ráment arra, hogy ne kulcsszavak alapján működjék, hanem rendes kérdésekre tudjon válaszokat adni. A projekt természetesen mesterséges intelligenciát használ, így sikerül megértenie azt, hogy a kérdező valójában mit is szeretne tudni. Hasonlóan működik az Asszisztenshez, viszont annyiban mindenképpen hatékonyabbnak ígérkezik nála, hogy már egyetlen mondatot is jól el tud helyezni a képzeletbeli környezetében. A rendszer természetesen folyamatosan tanul, így ahogyan egyre többen és többen használják majd, úgy lesz egyre okosabb és pontosabb is.

Az általa feldobott találatok sem lesznek a megszokottak, hiszen nem weboldalt vagy egy-egy szavas (esetleg mondatos) választ kapunk, hanem a hatalmas adatbázisból azokat a könyvfejezeteket, amelyek a keresett problémára jó eséllyel választ tudnak adni.

A projekt egyelőre csak béta állapotú, és mindössze 100 ezer könyvet ismer. Ez is hatalmas szám persze, de a Google Books katalógusa már 25 millió könyvnél jár, így van még hova fejlődni. De könnyen lehet, hogy a Google csak azért nem nyitotta meg a teljes adatbázist, mert „kis számú mintával” jobb teljesítményre és gyorsabb kezdeti tanulási folyamatra számít. A Talk to Books ezen a linken érhető el; már bárki tehet vele egy próbát, de azt tudni kell, hogy a szolgáltatás egyelőre csak angol nyelven működik.

Címkék
Hozzászólások