- 2018. május 9., 09:30
Sokan hiányolják a „dislike” gombot; pedig ilyen talán sosem lesz. Most viszont kapunk valamit helyette.
Hirdetés

A Facebookon sokáig csak egyetlen egy módon, a Like gomb segítségével lehetett reagálni a bejegyzésekre, ami elég sok esetben minimum furcsa volt. Ha például valaki egy légi katasztrófáról tett ki bejegyzést, akkor azt minimum visszás volt like-olni. A közösség a „dislike” gombban látta a megoldást, a Facebookon azonban ilyen gomb valószínűleg soha nem lesz. Mégpedig azért nem, mert a vállalat nem szeretne teret adni a negatív érzéseknek. Ez nyilván nem tűnik jó indoknak, de a Facebooknál sem arra gondoltak, hogy a negatív érzéseket el kellene hallgatni vagy rejteni, hanem abban láttak problémát, hogy a gomb segítségével ok nélkül is könnyen lehet(ne) haragot gerjeszteni, másokban rossz érzést kelteni. A helyzetre elég jó válasznak tűntek a hangulatjelek (a klasszikus like mellé bejött a szeretet, a nevetés, a meglepődés, a szomorúság és a méreg), viszont ennek ellenére vannak, akik még mindig várják a „nem tetszik” gombot.

Ha nem is a bejegyzéseknél, de a hozzászólásoknál pedig lesz is valami hasonló. Számos fórumon lehetőség van a hozzászólásokat értékelni felfelé és lefelé mutató nyilakkal, ezt a rendszert fogja átvenni a Facebook is. A rendszer kiválóan alkalmas arra, hogy a felhasználókat értékelje abból a szempontból, hogy a közösség tagjai szerint konstruktívan vagy semlegesen reagál valaki a dolgokra. Vagy trollkodik. Merthogy a Facebook elsősorban azért döntött a bevezetés mellett, mert azt reméli, hogy az új funkció segíteni fog kiszűrni az internetes zaklatást.

Emellett viszont az is fontos szempont lehet, hogy a rendszer segítségével a Facebook pontosabb képet alkothat arról is, hogy a bejegyzések alatt mely hozzászólások azok, amelyek értékesek. Erre jelenleg a kommentekre érkezett like-okból kövekeztet a rendszer. Azt egyelőre nem tudni, hogy az új funkció a Like gomb helyett vagy mellett lesz használható; a tippünk az, hogy mellette, pedig talán a váltás lenne a logikusabb!

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2011. március 10., 12:00
2014. november 28., 11:00
2011. november 15., 08:00
Hozzászólások