- 2018. június 5., 15:00
Megérkezett az első olyan ARM-chip, amelyet direkt a Windowshoz optimalizáltak. Jöhetnek a készülékek!
Hirdetés

Valószínűleg senkinek nem mondunk újat azzal, hogy a legjobb teljesítményt azok a gépek adják, amelyeknek a hardverét és a szoftverét egymáshoz optimalizálták. Nem véletlen tart fent külön termékvonalat a Qualcomm a telefonokba szánt chipek, a viselhető kütyükbe szánt chipek és az IoT termékekbe szánt chipek számára. Most új vonallal bővül a termékpaletta, a Computexen bejelentett Snapdragon 850-nel ugyanis megérkezett az első olyan rendszerchip, amely a Windows 10 igényeit tartja szem előtt.

Ennek ellenére a Snapdragon 850 belső felépítése nem sokban különbözik attól, mint amit például a Snapdragon 845 nyújt; az optimalizálás ez esetben nagyjából azt jelenti, hogy mivel a chipet jobban lehet hűteni, magasabb órajelre lehet felhúzni, és ezzel jobb teljesítményt lehet elérni. Hogy pontosan mekkorát, azt egyelőre még nem lehet számszerűsíteni, mindenesetre a Qualcomm notebook-szintű teljesítményt ígér (amivel akár munkát végezni vagy fotókat szerkeszteni is lehet), a Snapdragon 845-höz képest pedig nagyjából 30 százalékos pluszt. A chip támogatja a 4K felbontású kijelzőket és a HDR-t, kommunikációs téren pedig természetesen LTE adaptert is tartalmaz, mégpedig 1,2 Gbps-os letöltési sebességgel.

A Qualcomm azt ígéri, hogy a nagyobb teljesítmény ellenére az üzemidő is növekszik, és akár a 25 órás rendelkezésre állás is elérhető lehet. Jelenleg azok a gépek, amelyek Windows 10-zel működnek, és teljesítik a Microsoft kategóriára vonatkozó előírásait, nagyjából 20 óráig bírják (papíron), tehát a chip akár 25 százalékos pluszt is jelenthet.