- 2018. július 16., 09:00
A Microsoft fapados jegyzetelő alkalmazása 20 éve változatlan, most viszont továbbfejleszti a Microsoft.
Hirdetés

Azonban aki arra számít, hogy a full fapados megoldás helyett ezentúl valami egészen új felhasználói élmény fogadja majd, az csalódni fog: a funkcionalitáshoz a Microsoft nem igazán nyúl hozzá, csupán néhány olyan módosítást rak bele a programba, amely a hétköznapi használatot fogja megkönnyíteni. Ezek egyike – és talán leghasznosabbika – az, hogy a programban ezentúl működni fog a nagyítás funkció. Vagyis a CTRL billentyű nyomva tartása mellett az egér görgőjével fogjuk tudni változtatni a szövegméretet, ha szeretnénk. A betűk méretét eddig is meg lehetett változtatni, de ehhez be kellett lépni a beállítások közé, ami nyilván lassabb és kényelmetlenebb, mint az új, más programokban időtlen idők óta működő rendszer.

A CTRL billentyűvel egy másik trükk is elérhető lesz: ha nem az egér görgőjével játszunk, hanem a Backspace gombot nyomjuk le vele együtt, akkor a Jegyzettömb egy karakter helyett egy teljes szót fog törölni. (Ez más programokban szintén régóta alap.)

A Microsoft emellett felkészíti a Jegyzettömböt arra is, hogy a nagyméretű fájlokat az eddiginél jóval gyorsabban kezelje. Ennek látszólag nem sok értelme van, mert a szoftver tipikusan az a program, amelyet a legtöbbek csak rövid feljegyzésekhez használnak, azonban a helyzet az, hogy a programozók és rendszergazdák között sokan vannak, akik a naplófájlok böngészéséhez is a legszívesebben a Jegyzettömböt használják – ezek pedig lehetnek igen nagyon is. Nekik nemcsak ez a fejlesztés jön majd jól, hanem az is, hogy a program kezelni fogja végre a Linux és Macintosh rendszereken használatos „sor vége” karaktereket is, ha pedig a sortörés funkciót is bekapcsoljuk, akkor a sorok száma is látszódni fog.

Az új Jegyzettömb a Windows 10 következő nagy frissítésével, valószínűleg az ősz folyamán fog megérkezni. Habár a fejlesztések tényleg örvendetesek, azért azt is látni kell, hogy nagyon megkésettek. A Jegyzettömbnek rengeteg kiváló alternatívája van, a Notepad++ köztük messze a legnépszerűbb – mégpedig azért, mert kicsi, gyors és rengeteg dolgot tud. Érdemes vele is egy próbát tenni.

Címkék
Hozzászólások