- 2018. július 23., 15:00
Mégpedig azért, mert a Google így akarja. A Chrome OS-t és az Androidot egybegyúrva érkezik a Fuchsia OS. Majd egyszer.
Hirdetés

A Google több operációs rendszert fejleszt, azonban a vállalat gőzerővel dolgozik azon, hogy a jövőben ezek számát amennyire csak lehet, csökkentse. A legnépszerűbb kettő az Android illetve a Chrome OS; nem meglepő tehát, hogy a Google ezek legjobb képességeit szeretné első körben egybegyúrni. Régóta pletykálnak arról, hogy valami készül - sőt, egyesek már tavaly arra számítottak, hogy a Fuchsia néven futó utódot a Google bejelenti, ez azonban mind a mai napig nem történt meg.

Ebből adódóan hivatalosan nem sok mindent lehet még tudni az operációs rendszerről, csak a koncepcióját: egy olyan OS-re számíthatunk, amely telefonokon, táblagépeken és notebookokon egyaránt működik majd, teljes átjárhatósággal és többé-kevésbé ugyanazokkal az alkalmazásokkal, képességekkel. Vagyis a Google is megpróbálkozik azzal, amivel a Microsoft, csak éppen a másik irányból. Amíg a Windows előbb volt asztali gépek és notebookok operációs rendszere, és ebből akart a Microsoft egy univerzális OS-t faragni, addig a Fuchsia esetében ez pont fordítva történik. Ez az irány egyébként jobbnak tűnik, ha azt vesszük, hogy ma már nagyságrendekkel több mobil eszköz talál gazdára.

A Fuchsia OS egy nagyon korai kiadása egyébként annak ellenére már most elérhető, hogy a Google hivatalosan sosem jelentette be; ezt a verziót azok tudják kipróbálni, akik a Google Pixelbook gépet használják. Tényleg nagyon korai bétáról van szó, így nem túlzottan mérvadó, hogy mit tud; csupán annyi a kód jelentősége, hogy bizonyítja, hogy a Google tényleg dolgozik valamin. A Pixelbookra elérhető változat egyébként éppen úgy kétféle interfészt támogat, mint a Windows; van benne egy mobil kütyükre és egy PC-re optimalizált verzió. Az OS lényege az lesz, hogy teljes átjárhatóságot biztosít az eszközök között; ezt valahogy úgy kell majd elképzelni, mint a Windows 10 eszközök és az iOS/Mac OS eszközök között, de persze a Google biztos tesz majd néhány csavart a történetbe.

Természetesen a Fuchsia OR szerves része lesz a Google Assistant szolgáltatás is, amely a megjelenésig biztosan sok érdekes funkcióval gazdagodik majd. A nagy kérdés az, hogy a hivatalos bejelentésre mikor kerülhet sor. Merthogy az OS-sel kapcsolatban már többször is felmerült valamilyen lehetséges bejelentési időpont, azonban a Google-től semmilyen információ nem érkezett még ezzel kapcsolatban. Az OS jelenlegi állapotát elnézve egy 2018-as bejelentés nem tűnik életszerűnek, ha viszont a Fuchsia premierje csak 2019-ben lesz, akkor azt nem várhatjuk, hogy a telefon- és notebookgyártók 2020 előtt tömegesen dobjanak piacra terméket a Google új rendszerével. És persze utána is lesz átmeneti időszak addig, amíg az Android/Chrome OS - Fuchsia váltás megtörténik, így bár valószínű, hogy előbbi kettő jelenlegi formájában meg fog szűnni, az is valószínűnek tűnik, hogy erre nem három éven belül fog sor kerülni. Vajon a Google el fogja-e tudni érni a célját; vajon lesznek-e tömegek, akik akár Windowsról akár iOS/Mac OS kombóról a Google új üdvöskéjére fognak váltani?

Hozzászólások