- 2018. augusztus 7., 09:00
Hamarosan érkezik az Android P, amely a belógó szenzorsávokat is támogatja. A Google ki is adott egy iránymutatást.

Ez az iránymutatás pedig arra vonatkozik, hogy a gyártók milyen keretek között használhatnak belógó szenzorsávot. Az egyik legérdekesebb megkötés az, hogy belógó szigetből legfeljebb kettő lehet – bevalljuk, meg sem fordult a fejünkben, hogy ebből kettőt is érdemes lenne használni –, de kicsit megmosolyogtató az is, hogy a Google kiköti, hogy szenzorsáv csak a rövidebb oldalon helyezkedhet el. (Bár egy tabletnél ezek az opciók azért érdekesek lehetnek.)

A következő előírás már a telefonoknál is hasznos lehet, csak az a kár, hogy nehéz lesz betartatni. A Google ugyanis azt is mondja, hogy szenzorsáv csak akkor helyezhető el a készüléken, ha az nem befyolsáolja hátrányosan az alkalmazások megjelenését. Ezzel a kikötéssel annyi probléma van, hogy éppen az operációs rendszernek kellene biztosítania azt, hogy az appok megjelenése mindig megfelelő legyen… Ehhez kapcsolódik, hogy a gyártók és alkalmazásfejlesztők számára további előírás, hogy az értesítési sáv magasságának legalább akkorának kell lennie, mint a notch (ezt érthető), valamint meg kell tudni oldani azt is, hogy fektetett módban a belógó szenzorsávot fekete csík tüntesse el. Erre a notchra fel nem készített appok miatt van szükség, de a Google egyébként bátorítja a fejlesztőket arra, hogy a kijelző minden egyes pixeljét, így a belógás melletti területeket is használják ki, ha lehetséges.

Hogy a notch most kezd-e igazán népszerű lenni, vagy inkább eltűnőfélben van, azt mindenki döntse el maga; a Google adatai szerint egyébként jelenleg 11 gyártó 17 készüléke rendelkezik a képernyő egy részét kitakaró szenzorsávval.

Címkék
Hozzászólások