- 2018. augusztus 31., 16:30
A Kirin 980 már két neurális egységet tartalmaz, így a mesterséges intelligencia terén fejlődött a legtöbbet.
Hirdetés

Néhány héten belül érkezik a Huawei új csúcstelefonja, a Mate 20. A mobilban lévő chipsetet, a Kiring 980-at viszont már most, az IFA első napján bemutatta a kínai vállalat. A rendszerchip a TSMC 7 nm-es gyártósorán készül, így nemcsak sebességben múlja felül az elődjét, hanem fogyasztás szempontjából is sokkal jobban teljesít nála. A lényeg viszont az, hogy NPU kétmagos lett, így a neurális egység számítási kapacitása a Kirin 970-ben lévő NPU-hoz képest közel a duplájára nőtt.

Tavaly a Huawei szintén az IFA-n jelentette be a Kirin 970-et, amely a világ első olyan mobiltelefonba szánt rendszerchipje volt, amelyet a mesterséges intelligencia számításokra optimalizált NPU-val is felszereltek. A Huawei első körben az MI-t csak a fényképező automatikus üzemmódjának optimalizálásra használta, a Kirin 980-nál viszont már a chip teljesítményét is lehet vele optimalizálni – de ne szaladjuk ennyire előre.

A Kirin 980 tehát 7 nm-es csíkszélességgel készül, a chip 1 cm2-es területén 6,9 milliárd tranzisztor található, 25 százalékkal több, mint az előd esetében. A chipbe nyolc mag került, 2+2+4-es elrendezésben: két-két Cortex-A76-os magot és négy Cortex-A55-ös magot kapunk, amelyek akár egyesével is ki-/bekapcsolhatók attól függően, hogy éppen mekkora számítási kapacitásra van szükség. A Cortex-A76-os blokkok között csak órajelben van különbség: 2,6 illetve 1,92 GHz, az A55-ös magok órajele pedig 1,8 GHz. A Huawei saját mérései szerint a teljesítmény az elődhöz képest 75 százalékkal nőtt, miközben a fogyasztás 58 százalékkal lett kevesebb. A fogyasztás csökkentésében szerepe van az MI-nek is, amely nemcsak hatékonyabban és gyorsabban reagál a pillanatnyi igényekre, hanem arra is képes, hogy előre jelezze, mikor várható nagyobb teljesítményigény. Ez összességében kiegyensúlyozottabb teljesítményt is jelent, ami főleg a játékoknál használható majd ki.

Ez a mesterséges intelligencia a Kirin 980 legfőbb újdonsága: a dupla NPU számítási kapacitása a duplájára nőtt, így a telefon percenként akár 4500 képen is fel tudja ismerni a rajta lévő „tárgyat”. Fotózásnál azonban nemcsak a mesterséges intelligenciára támaszkodhatnak majd a telefonok, hanem az új, negyedik generációs képfeldolgozó egységre (ISP) is, amely – többek között – kiváló éjszakai felvételek készítését és automatikus HDR alkalmazását teszi lehetővé.

A chip támogatja továbbá külső MI plaformok használatát is, így az NPU képességeit Caffee, Tensorflow vagy Tensorflow Lite segítségével is ki lehet használni.

A grafikus gyorsító a Mali-G76 lesz (46 százalékos sebességbeli többlettel és sokkal kedvezőbb fogyasztással), a RAM vezérlő pedig akár a 2133 MHz-es LPDDR4X modulokat is kezeli.

A Kirin 980 kommunikációban is fejlődött, a benne lévő LTE modem immáron a Cat.21-es szabványt szerint akár az 1,4 Gbps-os letöltési sebességet is támogatja.

Ez is érdekelhet
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások