- 2018. október 26., 13:06
Nem minden modellre, de panaszkodni így sincs okunk. Most a gyártókon a sor.
Hirdetés

Az Android régi hibája, hogy a gyártók a telefonok operációs rendszereit nem frissítik megfelelően: a drága csúcsmodelleknél még csak-csak rendben van a terméktámogatás, azonban a középkategóriás telefonokra újabb főverziót csak a legritkább esetben adnak ki a gyártók. És akadozik a biztonsági frissítések elkészítése is, pedig a Google az Androidhoz minden hónapban ad ki javítócsomagot. A Google többször is próbálta már elérni azt, hogy a gyártók kicsit lelkesebbek legyenek, azonban eddig nem sok sikerrel járt a vállalat. A legjobb lépés mindeddig az volt, hogy az Android 8 és későbbi verzióiban az OS egy része akár már a gyártóktól függetlenül is frissíthető.

A Google most viszont keményebb lépést tett: módosította a gyártókkal kötött licencmegállapodást. Ráadásul nem most, hanem már korábban, így az új licenc vonatkozik minden olyan telefonra, amelye 2018. január 31. után jelent meg. Az új verzió értelmében a Google kiköti, hogy minden népszerű telefonhoz a gyártónak 24 hónapig garantálnia kell a biztonsági frissítések rendszeres elkészítését. Mégpedig úgy, hogy az első 12 hónap során legalább négy frissítést kell kiadni, majd a terméktámogatást további egy évig fent kell tartani úgy, hogy a telefonokon ne legyen 90 napnál régebbi biztonsági rés. Népszerű modellnek a megállapodás szerint az a telefon számít, amiből legalább 100 ezer darabot értékesítettek.

A Google saját statisztikája alapján a gyártók vették az üzenetet, és az érintett modellek 75 százaléka már rendszeresen kapja a javításokat – a vállalat azonban egyelőre még nem szankcionál, az Android licenc esetleges visszavonása csak az egyéves türelmi idő lejárta, 2019. január 31. után lesz majd opció.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05