- 2018. október 26., 13:06
Nem minden modellre, de panaszkodni így sincs okunk. Most a gyártókon a sor.
Hirdetés

Az Android régi hibája, hogy a gyártók a telefonok operációs rendszereit nem frissítik megfelelően: a drága csúcsmodelleknél még csak-csak rendben van a terméktámogatás, azonban a középkategóriás telefonokra újabb főverziót csak a legritkább esetben adnak ki a gyártók. És akadozik a biztonsági frissítések elkészítése is, pedig a Google az Androidhoz minden hónapban ad ki javítócsomagot. A Google többször is próbálta már elérni azt, hogy a gyártók kicsit lelkesebbek legyenek, azonban eddig nem sok sikerrel járt a vállalat. A legjobb lépés mindeddig az volt, hogy az Android 8 és későbbi verzióiban az OS egy része akár már a gyártóktól függetlenül is frissíthető.

A Google most viszont keményebb lépést tett: módosította a gyártókkal kötött licencmegállapodást. Ráadásul nem most, hanem már korábban, így az új licenc vonatkozik minden olyan telefonra, amelye 2018. január 31. után jelent meg. Az új verzió értelmében a Google kiköti, hogy minden népszerű telefonhoz a gyártónak 24 hónapig garantálnia kell a biztonsági frissítések rendszeres elkészítését. Mégpedig úgy, hogy az első 12 hónap során legalább négy frissítést kell kiadni, majd a terméktámogatást további egy évig fent kell tartani úgy, hogy a telefonokon ne legyen 90 napnál régebbi biztonsági rés. Népszerű modellnek a megállapodás szerint az a telefon számít, amiből legalább 100 ezer darabot értékesítettek.

A Google saját statisztikája alapján a gyártók vették az üzenetet, és az érintett modellek 75 százaléka már rendszeresen kapja a javításokat – a vállalat azonban egyelőre még nem szankcionál, az Android licenc esetleges visszavonása csak az egyéves türelmi idő lejárta, 2019. január 31. után lesz majd opció.

Hozzászólások