- 2018. október 30., 12:00
Pedig az Amazon nem is olyan rég még a világ második 1000 milliárd dollárt érő cége volt. Most viszont visszaesett.
Hirdetés

Nem minden a tőzsdei érték, azonban az mégsem mindennap esik meg egy vállalattal, hogy piaci kapitalizációja elérje az 1000 millárd dollárt. A dolog oly annyira nem tekinthető hétköznapinak, hogy eddig mindössze két cég volt, amelynek sikerült ezt elérnie: az Apple-nek és az Amazonnak. Azonban amíg az Apple szárnyalása a bűvös határ átlépését követően is folytatódott, az Amazon részvényeinek értéke közel 25 százalékot esett. Az Amazon részvényei szeptember elején még 2039,51 dollárt értek, tegnap viszont 1538,88 dolláron zártak.

Ez nemcsak azt jelenti, hogy a vállalat ismét jó messze került attól, hogy 1000 milliárd dollárt érjen, hanem azt is, hogy az Amazon már csak a világ harmadik legértékesebb cége: a Microsoft beelőzött. A redmondi vállalat 821 millió dollárt ér, az Amazon piaci értéke viszont jelen pillanatban 800 millió dollárnál is kevesebb. És valószínű, hogy a cég nem is fog tudni túlságosan gyorsan visszakapaszkodni, mert a vállalatnál csökkentették a karácsonyi szezonra vonatkozó előrejelzést, ennek pedig a befektetők finoman szólva sem örültek.

Azért az Amazont nem kell temetni, éves szinten így is majdnem 40 százalékos növekedést sikerült elérnie; így a valóságban inkább arról van szó, hogy az eddigi növekedés volt túl gyors. Ilyen esetekben törvényszerű a visszaesés, amelyet követően a fejlődés többnyire beáll egy hosszabb távon is fenntartható szintre. Meglátjuk, hogyan alakul mindez az Amazon esetében.

Hozzászólások