- 2018. december 14., 18:00
Ezúttal feltöltött és majdnem feltöltött képek bánhatták, hogy a jogosultságokkal akadt egy kis probléma.
Hirdetés

A Facebook kiadott egy közleményt, amely szerint szeptember 12. és 25. között egy olyan biztonsági hiba lépett fel, amely mintegy 1500 alkalmazás számára biztosította a feltöltött képek vagy az adott időszakban feltöltött, de végül bejegyzésekben fel nem használt képekhez a hozzáférést. Ha egy alkalmazás kihasználta a hibát, akkor olyan képeket is elért, amelyekhez normális esetben nem szabadott volna – például a piactérre kitett vagy a történetekbe ágyazott fotókat is meg tudta szerezni.

A Facebook időközben kijavította a hibát, most pedig azt vizsgálja, hogy ki az érintettek; annyi már kiderült, hogy akár 7 millió fiók is érintett lehet az újabb botrányban. A szolgáltató azt ígéri, hogy lehetőséget ad majd arra, hogy mindenki ellenőrizze, fiókja problémás-e vagy sem – később pedig mindenkinek értesítést is fog küldeni a vállalat.

Szó se róla, 2018 eddig nem a Facebook éve; a közösségi szolgáltató az év elején futott bele minden idők egyik legsúlyosabb adatszivárgási botrányába, amikor kiderült, hogy hanyagságból évekig hagyta az alkalmazásoknak, hogy a felhasználók tudta nélkül gyűjtse a személyes adatokat. A Cambridge Analytica botrányként elhíresült esetről készült cikkeink erre találhatók.

Címkék