- 2019. január 3., 10:00
Újabb zavarba ejtő információ derült ki arról, hogyan is gondolkodik a Facebook a felelős adatkezelésről.

A Privacy International kutatása szerint rengeteg olyan androidos alkalmazás van, amely kérdés nélkül oszt meg adatokat a Facebookkal – a felhasználók beleegyezése nélkül. A dologban az a legijesztőbb, hogy az appok akkor is elküldik a közösségi szolgáltató felé az információkat, ha a telefonon a Facebook még csak telepítve sincs. Az elmúlt hónapok fejleményeinek tükrében már ez elég ahhoz, hogy a Facebook adatkezeléssel kapcsolatos gyakorlatát megint átértékeljük.

A PI szerint az elküldött információk között „csak” az szerepel, hogy az adott appot „valaki” használja, azonban több app adatai alapján az információtömeg így is kiválóan alkalmas profilépítésre. A Facebook a felhasználót saját rendszerében nem feltétlenül tudja azonosítani, azonban az appok a Google egyedi azonosítóját is elküldik – mindez pedig a Google-re is rossz fényt vet, mert ezt az azonosítót az alkalmazások akkor is továbbítják, ha a rendszerben a személyre szabott hirdetési opció ki van kapcsolva.

A PI összesen 34 appot vizsgált meg, amelyek közül 20 küldi az infókat – viszont nem az alkalmazásfejlesztők építették be a funkciót, hanem a szoftverbe integrált Facebook modul végzi a kérdéses tevékenységet a háttérben. A szervezet szerint – többek között – az alábbi appok küldenek információkat a Facebooknak:

• Tripadvisor
• Shazam
• Spotify
• Duolingo
• Skyscanner
• Kayak

Címkék
Hozzászólások