- 2019. február 11., 17:00
A Google egy újfajta szoftveres titkosítást vezet be, amelyet az olcsó készülékeknél is lehet majd alkalmazni.
Hirdetés

A Google előírta a telefongyártók számára, hogy az Android 6.0 és későbbi operációs rendszerrel szerelt telefonoknál a tárhelyet kötelezően titkosítsák. A gyártók ennek a követelménynek többé-kevésbé meg is feleltek, azonban a legolcsóbb mobilokra nem ők készítik a szoftvert, hanem a Google – a gyenge hardverre optimalizált Android Go pedig eddig nem támogatta a titkosítást. Mégpedig azért nem, mert a telefonok rendszerint olyan rendszerchipet kaptak, ami nem kínált hardveres gyorsítást a kódoláshoz.

Ilyenkor szokott jól jönni a szoftveres trükk, azonban a Google úgy gondolta, hogy az eleve gyenge rendszerchipet nem szeretné leterhelni egy plusz feladattal. Most azonban változik a helyzet, mert kijött egy új megoldás, az Adiantum, amely hardveres gyorsítás nélkül is hatékonyan működik. A Google saját mérései szerint ötször gyorsabb a korábbi szoftveres titkosítási megoldásokhoz képest, így ha bekapcsoljuk, akkor az nem jelenti többé feltétlenül azt, hogy a telefon belassul.

Az Adiantum az Android Go 9-e változatában lesz elérhető, arról egyelőre nincs információ, hogy mely telefonok fogják elsőként támogatni.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00