- 2019. február 21., 09:00
A Samsung nem tudott első lenni, de így is trendet teremthet.
Hirdetés

Évek óta pletykálnak arról, hogy a Samsung összehajtható telefont dob piacra; a koreai gyártó végül addig tökéletesítette a koncepciót, hogy a kínai-amerikai Royole beelőzte a CES-en. Azonban sokat a Samsung telefonjára sem kellett várni, a vállalat a Galaxy S10 négy tagja mellett a Galaxy Fold okostelefont is bemutatta Londonban. Habár a telefon létezéséről csak pár éve lehet tudni, a készülék mögött valójában 10 évnyi fejlesztés áll.

Ez pedig meg is látszik a mobilon; a telefon sokkal kidolgozottabb koncepciót sejtet, mint amilyet a Royole mutatott be. A Samsung telefonja félbehajtható, viszont két kijelzőt tartalmaz, hogy becsukott állapotban is tudjuk az alapvető funkciókat használni. A „belső” OLED 7,3 colos (QXGA+), a „külső” pedig 4,6 colos; előbbi már-már tablet méretű (bár a 6,4 colos Galaxy S10 vagy a Note 9 mellett azért nem hatalmas), utóbbi viszont relatív kicsinek tűnik a mai mezőnyben. A 7,3 colos kijelző képaránya viszont elég rendhagyó: 4,2:3-hoz – vagyis a fejlesztők örülhetnek, mert megint egy új formátumhoz (is) kell alkalmazkodniuk a jövőben. A panel viszont könnyen két részre is bontható, ebben az esetben két darab 4,6 colos, 21:9-es (HD+) panel a jutalmunk, vagyis az appok párhuzamos használata most tényleg új szintre emelkedhet. Sőt, van olyan üzemmód is, amikor a jobb oldali kijelzőt is felezve három app futtatható egyszerre!

A dupla kijelzős megoldás (mármint az, hogy van egy külső, a telefon összecsukott állapotában is látszó kijelző) jó ötlet; egyrészt nem kell kihajtani a mobilt akkor, ha csak egy üzenetet szeretnénk megnézni és válaszolni rá, másrészt pedig nem kell annyira bűvészkedni azzal sem, hogy az alkalmazások miként alkalmazkodjanak a kijelzők közötti váltás során.

A dizájn letisztult, azonban a modern trendekbe nyilván nem illeszkedik bele; egyrészt az összehajtott telefon ma már nagyon vastagnak hat, másrészt pedig kellett a hely a zsanérok számára, így van káva is rendesen. Valamint a sors iróniája, hogy bizony a Samsung is használ szenzorsávot – még ha nem is középen, hanem a jobb oldalra csúsztatva. Nyilván idővel lesz majd finomítás a külsőt illetően, egyelőre azonban a Samsung valószínűleg biztosra akart menni – azt pedig már ezzel a telefonnal is bőven fel fogja tudni mérni, hogy van-e igény összehajtható telefonra a piacon vagy sem.

Hardveresen nyilván a csúcsot adja a telefon, ami nagyjából a legerősebb Galaxy S10 hardverét jelenti: az Exynos 9820 rendszerchip mellé 12 GB RAM-ot és 512 GB-os belső tárhelyet kapunk. Kamerából hat van, három a hátlapon, egy pedig az előlapon, kettőt pedig akkor tudunk munkára fogni, ha nyitott állapotban használjuk a Galaxy Foldot. A hátsó és az első traktus ugyanazt tudja, mint a Galaxy S10 esetében (12 MP-es változtatható apertúrájú fő kamera, 12 MP-es zoom lencse és 16 MP-es nagylátószög, elöl pedig 10 MP-es szelfikamera), a belső kamerák közül pedig az egyik 10 MP-es, a másik pedig 8 és mélységérzékelésre használható.

Az akku kapacitása 4380 mAh, ez a nagy kijelzőt figyelembe véve nem tűnik soknak, de bízzunk benne, hogy az egynapos készenléttel nem lesz probléma!

A telefonon az Android 9 és a OneUI fut, utóbbit pedig a Samsung természetesen hozzáigazította a belső kijelző rendhagyó képarányához – de túl nagy változtatásokra azért nem kell számítani!

A telefon megjelenése májusban várható, ára 2000 euró lesz – ez pedig idehaza csak azért nem jelent majd sokkoló, legalább 800 ezer forintos árat, mert jelen állás szerint a készüléket csak néhány piacon dobja majd piacra a vállalat, Magyarország pedig nyilván nincs a listán.

Címkék
Hozzászólások