- 2019. február 25., 17:00
Az Xperia 1 mellett a Sony két másik új telefont is bejelentett. Ugyanúgy 21:9-es kijelzőkkel.
Hirdetés

A Sony a jelek szerint nem tanul a múlt hibáiból, és megint mindent vagy semmit alapon játszik. A vállalat az elmúlt két évben háromszor váltott irányt, azonban mindhárom alkalommal úgy tette ezt, hogy a biztonságra fikarcnyit sem adott. Mire gondolunk? Arra, hogy az Xperia 1 kijelzője amilyen különleges, valószínűleg annyira megosztó is lesz, ezért jó ötlet lett volna, ha a csúcs- és felsőkategóriában legalább 18:9-es kijelzővel szerelt mobilok is lesznek. A Sony ehelyett bemutatta az Xperia 10 sorozatot, amelynek két tagja ugyanúgy 21:9-es kijelzőt használ, mint a zászlóshajó. Vagyis ha a piac esetleg kedvezőtlenül fogadja ezt az újítást, akkor nemcsak egy, hanem az összes Sony modell megy a levesbe. Megint.

De lássuk a részleteket! A két telefon Xperia 10 és Xperia 10 Plus névre hallgat, közöttük a legfontosabb különbség pedig a kijelző mérete. A kisebb változat 6, a nagyobb 6,5 colos panelt kapott, azonban az OLED az Xperia 1 kiváltsága marad, ennél a két telefonnál be kell érnünk az IPS-technológiával. És kisebb a felbontás is, 1080×2560 pixelt kapunk. A kijelzőt a Sony érdekes módon lefelé tolta el; a kijelző alatt gyakorlatilag nincs káva (ugyanúgy, mint oldalt), cserébe fent vastagabb a keret. A lehető legrosszabb kombó, ugyanis azzal, hogy alulról minden káva eltűnik, a gesztusvezérlés nehézkessé válik – még kis kézmérettel is. A dizájn ezzel együtt nagyon hajaz az Xperia 1-re, a szögletes sarkok mellett az egyenes hátlap is átkerült, viszont nem üvegborítást kapunk. Illetve az eltérő kamerarendszerből adódóan az objektívek elrendezése is más.


A telefonok hardvere a felsőkategóriába tartozik, de nem azonos. A kisebb változatban Snapdragon 630 dolgozik, amely mellé 3 GB RAM és 64 GB-os belső tárhely jár. Az Xperia 10 Plus ezzel szemben Snapdragon 636 rendszerchipet kapott, 4 GB RAM-mal. A Qualcomm saját adatai szerint utóbbi chip 40 százalékkal gyorsabb. Mindkét kütyü dupla SIM-es kialakításban (is) készül majd. A telefonokra ujjlenyomat-olvasó is került, mégpedig oldalra, a bekapcsoló gombba integrálva.

Az viszont nagy talány, hogy a Sony mit gondolt a kamerák esetében! Az Xperia 10-ben hátul 13+5 MP-es kombó található, a másodlagos objektív a bokeh hatásban segít be. Ezzel szemben az Xperia X10 Plusban 12+8 MP-es érzékelő kapott helyet, a második kamera pedig kétszeres optikai nagyítást kínál. Egyik sem egy szokásos felállás, így inkább azt éreztük, hogy azért van csak két objektív a kamerákon, mert egyet rájuk tenni ciki lenne. A szelfikhez mindkét telefon 8 MP-es kamerát ad.

Sajnos az akkumulátor helyzet sem tökéletes; manapság, amikor már a középkategóriában is inkább 3500 mAh feletti értékekben gondolkodnak a gyártók, a Sony 2830 illetve 3000 mAh-s áramforrásokat épített a telefonokba. Úgyhogy valószínűleg üzemidőben egyik telefon sem lesz túl acélos.

A mobilok Android 9-cel és a Sony fejlesztői által minimálisan átalakított interfésszel lesznek elérhetők, ezüst, arany és fekete színben. Hogy mikor és mennyiért, azt egyelőre még nem tudjuk megmondani.

Címkék
Hozzászólások