- 2019. május 29., 15:00
Az Ice Lake CPU-k 10 nm-es csíkszélességgel készülnek, az Intel újult erővel veheti fel a harcot az AMD-vel szemben.
Hirdetés

Az új architektúra első darabjai a notebookok világára koncentrálnak majd, hiszen az első chipek az U szériába érkeznek majd; Core i3, i5 és i7 modellek egyaránt lesznek a kínálatban. Az Intel a processzorokba a 11. generációs Iris Plus grafikus egységet teszi majd, amely az első olyan Intel GPU lehet, amely alkalmas játékok futtatására is 1080p-s felbontás mellett.

Az ultrabookokba való U sorozat tagjai Sunny Cove belsővel rendelkeznek majd, azaz négymagosak lesznek, az i5 és i7-es chipeknél Hyper-Threadinggel kiegészülve – tehát ezeket a chipeket az operációs rendszer nyolcmagosnak látja majd. A legnagyobb órajel 4,1 GHz lehet. Az Intel saját számításai szerint órajelre vetítve az új chipek 18 százalékkal lesznek gyorsabbak az elődöknél, de a sebességbeli többlethez az is hozzájárul majd, hogy nő az L1 és L2 cache mérete.

Az Iris Plus GPU 64 végrehajtási egységet kap – a most legjobbnak számító UHD620-asban 24 van. A drasztikus emelés valamint az 1,1 GHz-es órajel együtt 1 TFLOP feletti számítási kapacitást jelent, ami nyilván alaposan elmarad az NVIDIA és az AMD legjobb kártyáinak teljesítményétől, de önmagában nem rossz. Az új Intel processzorokkal szerelt laptopokkal játszani is lehet majd, és nem csak akkor, ha a felbontást és a részletességet is teljesen lecsökkentjük. Az Intel szerint még a Fortnite is legalább 30 fps-sel fut FHD felbontás beállításakor, ez tényleg nem tűnik rossznak. A GPU emellett hardveres gyorsítást nyújt a 4K-s és 8K-s videókhoz – előbbi esetben 60 fps, utóbbi esetben 30 fps a limit. Az Iris Plus a mesterséges intelligencia feladatoknál is erős gyorsulást hoz, 150 százalékkal nagyobb teljesítményre lesz képes, mint elődje, az UHD620.

A processzorok WiFi 6 (802.11ax) és Thunderbolt 3 vezérlőt is kapnak, de az alaplapgyártókon múlik majd, hogy ezeket a képességeket kihasználják-e vagy sem.

Címkék