- 2019. június 5., 12:00
Az éves szavazáson a többség amellett foglalt állást, hogy Mark Zuckerbergnek le kellene mondania. Nyilván nem fog.
Hirdetés

Nem ez az első év, amikor a részvényesek többsége szerint Mark Zuckerbergnek azonnal le kellene mondania a Facebook vezető tisztségéről, ám míg tavaly még csak a szavazók 51 százaléka szorgalmazta volna ezt, idén már 68 százalékuk szerint tenne jót a vállalatnak, ha külső szakemberre bíznák az irányítást.

Ez azonban nyilván nem fog megtörténni, mert a fenti statisztika a szavazók, nem pedig a szavazatok megoszlására vonatkozik; Mark Zuckerberg birtokában pedig olyan részvényekből van rengeteg, amelyek egy szavazásnál tízszeresen számítanak. Ez lényegében azt jelenti, hogy Zuckerberg csak akkor fog félreállni, ha ő maga úgy dönt, hogy ez a legjobb megoldás.

A Facebookra tavaly óta nehéz idők járnak, mert a Cambridge Analytica botránytól számítva rendszeresek az adatszivárgási és egyéb ügyek; valószínűleg ez is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a szavazók többsége véli úgy, hogy Zuckerbergnek mennie kellene. Ebben kétségtelenül van logika, hiszen a Facebookot sokan azonosítják vele, ezért egy váltás könnyen elősegíthetné az alaposan megtépázott felhasználói bizalom helyreállítását. Egyelőre nagyon úgy tűnik azonban, hogy Zuckerberg lemondani nem fog; a részvényesek számára viszont akár az is megfelelő alternatíva lehet, ha a szavazás eredménye alapján legalább „észhez tér” és átgondolja a jelenlegi stratégiát.

Címkék