- 2019. június 13., 18:00
A vállalat és az MTA az ország egyik legnagyobb csillagászati teleszkópját kapcsolták össze egy Huawei P30 Próval.

A Huawei az ország legnagyobb bemutató csillagvizsgálójában, az MTA Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetével közösen mutatta be, hogyan lehet ötvözni az okostelefon és a professzionális csillagászati technológia előnyeit. A Svábhegyi Csillagvizsgálóban a Holdról és az égboltról készített különleges mobilfotókhoz az ország egyik legnagyobb, bemutatóra használt csillagászati teleszkópját hívták segítségül: ezzel az eszközökkel korábban még sosem készítettek mobiltelefonos fotókat.

A mobilkészülékkel való csillagászati fotózást az tette lehetővé, hogy a P30 Pro ötszörös optikai és ötvenszeres digitális nagyítással rendelkezik, amellyel egészen közelre hozhatók a teleszkópban megjelenő égitestek; így például a Hold kráterei is hihetetlen részletességgel válnak láthatóvá.

Míg korábban csak szabad szemmel lehetett vizsgálódni, ma már egy okostelefonnal is lehet rögzíteni a teleszkópban látottakat, ami nemcsak az amatőrök számára nyit új távlatokat, hanem a tudományos felfedezéseket is segítheti, mert sokkal több és részletesebb adat áll rendelkezésre a különféle elemzések és kutatások elvégzésére.

Hozzászólások