- 2019. november 18., 11:00
Ezúttal azért rövid a határidő, mert a színfalak mögött „jól haladnak a tárgyalások”.
Hirdetés

Iparági források szerint a kínai gyártó újabb két hetet kapott az amerikai kormánytól arra, hogy amerikai vállalatokkal kereskedjen. A Huawei májusban került fel az Entity Listre, vagyis arra a listára, amely azok a vállalatokat tartalmazza, amelyekkel az amerikai cégek semmilyen együttműködést nem folytathatnak. Az USA aztán gyorsan 90 nap haladékot adott (elsősorban a meglévő szerződések teljesítésére), amelyet augusztus 19-én újabb 90 napra meghosszabbítottak. Az új határidő ma járna le – bár hivatalos bejelentés egyelőre nincsen, a Reauters úgy tudja, hogy Amerika újabb 14 napos halasztás rendelt el. Ez az idő sokkal rövidebb, mint az első hosszabbítás 90 napja volt, a német hírügynökség forrásai szerint ennek pedig az az oka, hogy a háttérben folyó tárgyalások olyan szintre jutottak, hogy nagyon közel került egy végleges (vagy legalábbis a helyzetet hosszabb távon rendező) egyezség.

A tiltás egyébként nagyon nem jött be Amerika számára; a Huawei továbbra is töretlenül növekszik, sőt a kínai gyártó azt is bejelentette, hogy függetlenedni fog a Google-től, és saját ökoszisztémát épít fel az Android (később pedig saját operációs rendszere) köré.

Fontos megjegyezni ugyanakkor azt is, hogy a Huawei csak a fogyasztói termékek piacán számíthat egyezségre. Amerika továbbra is eltökélt abban, hogy a 3G-s, 4G-s és a most kibontakozó 5G-s piacról teljesen kiirtsa a Huawei eszközeit. Az USA távközlési piacát ellenőrző szervezet, az FCC például hamarosan arról szavaz majd, hogy megtiltsa a Huawei és a ZTE infrastruktúra működtetéséhez használt eszközeinek használatát nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva, és napirenden van egy olyan törvényjavaslat is, amely előírná az üzemeltetőknek azt, hogy a meglévő Huawei és ZTE eszközöket rövid határidőn belül le kell cserélni.

A Huawei továbbra is alaptalannak nevezi az ellene felhozott vádakat, az amerikai intézkedéseket pedig a piaci folyamatokba való erőszakos beavatkozásnak minősíti. Előbbire egyébként továbbra sincs bizonyíték amerikai részről, utóbbi állásponttal pedig a legtöbb szakértő és számos amerikai nagyvállalat is egyetért.

Hozzászólások