- 2020. május 5., 12:00
Az új verzió nagyobb sávszélességet kínál és jobb támogatást nyújt a monitorok számára.
Hirdetés

Az USB szabvány specifikációja 2019. szeptember elején lett kész, egyelőre azonban még nem érkeztek olyan eszközök, amelyek a szabványt használják – jelen állás szerint erre legkorábban 2021 elején kerülhet sor. A szabvány az USB 3.2-höz képes nagyobb adatátvitelt ígér, ami elsősorban a megjelenítők kezelésében jelenthet előrelépést. Jelenleg 50 körüli azoknak a gyártóknak a száma, amelyek érdeklődést mutatnak a szabvány iránt.

A megnövelt sebesség mellett az USB 4.0 másik fontos tulajdonsága lesz, hogy egységesíti a csatlakozót: habár kompatibilis lesz visszafelé, a szabvány csak az USB-C csatlakozót fogja támogatni. Az USB-IF azt reméli, hogy ezzel a lépéssel vége lehet a káosznak; az USB 3.2 esetében ugyanis a Type-C foglalat csak egy opció, a gyártók dönthetnek a régebbi, USB-A foglalat beépítése mellett is (igaz, ebben az esetben nem minden funkció elérhető). Az USB-C csatlakozó kötelező használatnak további előnye, hogy közeledni fog egymáshoz az USB 4.0 és a Thunderbolt interfész, hiszen mindkét szabvány ugyanazt a foglalatot alkalmazza. Sőt, az Intel szándékai szerint a Thunderbolt az USB 4.0 része lesz, vagyis minden USB 4.0 csatlakozó kezelni fogja a Thunderbolt kütyüket is. Jelenleg a felhasználók ránézésre nem tudják eldönteni egy USB-C csatlakozóról, hogy mit tud: vagy támogatja a Thunderbolt kapcsolat létesítését, vagy nem (egyébként többnyire nem).

Az USB 4.0 sebessége kétszerese lesz az USB 3.2 sebességének és meg fog egyezni azzal, mint amit a Thunderbolt évek óta tud: 40 Gbps lesz az elméleti csúcs.

Az USB 4.0 már az első verziótól kezdve támogatja a DisplayPort szabványt, amin keresztül akár 8K-s kijelzőket is lehet USB-C csatlakozóval használni – a mostani változtatás azonban lehetővé teszi akár a DisplayPort 2.0 és vele 16K-s kijelzők használatát is. Mindez ugyanakkor nem az USB 4.0-t kezelő USB IF-nek, hanem a VESA-nak köszönhető, amely elkészítette a DisplayPort Alt Mode 2.0 kiterjesztést. Egészen pontosan ezt fogja támogatni az USB 4.0, ami nem teljesen azonos a DisplayPort 2.0 specifikációval. A DP 2.0 77,6 Gbps-os sávszélességet kínál, míg az USB 4.0 esetében az elméleti maximum 40 Gbps. Az USB 4.0 esetében a 40 Gbps viszont irányonként értendő, és mivel egy kijelző esetében nincs szükség kétirányú adatátvitelre, az elméleti sebesség csak egy irányban 80 Gbps-ra növelhető.

A DisplayPort Alt Mode 2.0 kiterjesztéssel az USB 4.0 ennek megfelelően az alábbi felbontásokat kezeli majd: 4K felbontás HDR-rel legfeljebb 144 Hz-en, 8K felbontás HDR-rel legfeljebb 60 Hz-en és 16K felbontás HDR nélkül, tömörítve és legfeljebb 60 Hz-en.

Címkék