- 2021. augusztus 30., 06:00
Az öngólra fogadás nagyon kevés fogadó körében népszerű, pedig ez egy olyan forma, amelynél az esélyek nem rosszak!
Hirdetés

A sportfogadás világában az elmúlt időszakban megjelent, egyik legnépszerűbb fogadási piacnak a labdarúgásban az öngólra való fogadás piaca számít. Van bőven egyébként más fogadási piac is, amiből lehet válogatni, a büntetőlapos fogadásoktól kezdve a tizenegyesfogadásokon át a szögletfogadásokig (piacnak a normál és a mobil sportfogadás világában azokat a fogadási lehetőségeket nevezzük, amelyek egy adott esemény kapcsán elérhetőek).

Fogadási tippek pedig nem csak abban a formában érhetőek el, hogy egy meccset ki milyen eséllyel fog megnyerni, rengeteg különleges eseményre is fogadhatunk, akár öngólokra is. Ilyen fogadási piaccal direktben viszont nem fogunk találkozni, ha fizetős fogadási tippek és ajánlatok után kutatunk – de a küldetés nem lehetetlen! A következőkben egy kicsit körbejárjuk, hogy milyen lehetőségek vannak az öngólok fogadása kapcsán, illetve megmutatunk néhány népszerű tippet is.

Az öngólos fogadás egyszerű! Öngól a labdarúgásban az, amikor egy játékos a saját kapujába talál be. Ha ez megtörténik, akkor az öngólos fogadásunk nyer. Kombinálhatjuk az öngólos fogadást például az első gólszerző, utolsó gólszerző vagy bármely gólszerző fogadásával, hiszen bárki rúghat öngólt, még a kapus vagy a csatár is. Egy fogadóiroda jellemzően tízszeres szorzót ad arra, ha van öngól egy meccsen és kevesebb mint 1,1-es a szorzója annak, hogy nincs öngól.

Az öngólos fogadás szépségei

Ma szinte minden sportfogadási oldalon elérhető valamilyen formában az öngól fogadás. Azt tudni kell, hogy egy teljességgel megjósolhatatlan eseményről van szó, nem működnek a beváltnak hitt stratégiák: például a szakértői elemzések vagy az aktuális forma kutatása. Az öngól valószínűsége nagyon kicsi, szinte mindig 1,1 alatt van a szorzója: ez az egyik legszürkébb és legkevésbé ismert fogadási esemény.

Az öngól sosem szándékos: a legtöbb ilyen találat megpattanó labdákból születik, amikor mondjuk visszapattan egy labda a kapufáról, ráüti a kapus a labdát a védőjére és így tovább. Az is sűrűn előfordul, hogy gólt kiáltanak először, aztán gyorsan kiderül, hogy valójában öngól született – vagy akár fordítva. De azért van néhány olyan tényező, amit figyelembe véve megjósolhatjuk, hogy egy adott meccsen valószínűbb-e az öngól vagy sem.

Fontos tudni, hogy az öngól az esetek döntő többségében nem számít bele más gólszerzős fogadásokba. Ez azt jelenti, hogy ha a meccs első gólja egy öngól, akkor az első gólszerző nem az öngól szerzője lesz, hanem az esetleges következő góllövő. Tehát ha egy meccsen csak öngól van, akkor a legtöbb platform ezt úgy tekinti, hogy nem született gól az adott meccsen a gólszerzős fogadásoknál. Ugyanígy, ha arra fogadunk, hogy egy bizonyos játékos szerzi az első gólt és ő öngólt rúg, akkor az nem nyertes fogadás. (De ennek megerősítéséhez mindenképpen érdemes elolvasni a vonatkozó szabályzatot.)

Hasznos ötletek és javaslatok

Íme néhány szempont, amit érdemes mérlegelni. Ha egy adott meccs létfontosságú valamelyik csapatnak, az öngól esélye nagyobb lehet. Egyrészt megnő a teher a játékosokon és így könnyen hibáznak, másrészt nagyon akarnak, így simán lehet, hogy túlteljesítenek és akkor is labdába érnek, amikor nem kellene.
Az is növelheti az öngól esélyét, ha egy adott bajnokságban vagy az adott csapatok meccsén általában sok gól születik. Vannak ligák, amelyekben specifikusan sokkal több öngól születik, mint másokban. Ritka az öngól például Olaszországban, Franciaországban és Dél-Amerikában, de az átlagosnál több Hollandiában.
Az is beleszámít az esélyekbe, hogy egy csapat hányszor lő kapura egy meccsen. Egy rendkívül erős és egy gyenge csapat meccsén nagyobb az esély az öngólra, mert sok lövésből több az esély arra, hogy megpattan valamelyik. Meglepő, de a statisztika azt is mondja: ha egy csapat két középső védővel áll fel, nő az öngól esélye.
Ha ezt az összes tényezőt együtt megvizsgáljuk, a szakértő, Kollár Aladár (profilja itt olvasható) szerint elmondható, hogy az átlagosnál nagyobb eséllyel találhatjuk el, hogy lesz-e öngól egy adott meccsen vagy sem. Azt még a végén említsük meg, hogy a legtöbb öngólt védők rúgják és átlagosan az angol elsőosztályú labdarúgó-bajnokságban az összes gól 8-9%-a egy szezonban öngól.

Címkék
Ez is érdekelhet
2019. május 28., 08:00
2018. október 16., 17:00