- 2023. március 7., 14:17
Az eddig csak Microsoft 365 előfizetéssel vagy Office csomag megvásárlásával használható levelező Mac OS alatt ingyeness
Hirdetés

A Microsoft rájött arra, hogy nem minden esetben jó stratégia, ha csak fizetős szolgáltatásokat kínál – és főleg igaz ez akkor, ha az érintett területen erős az ingyenes konkurencia. Ennek a szemléletnek remek példája, hogy az irodai szoftvercsomag alapelemei (Word, Excel PowerPoint, OneNote, Outlook) régóta ingyenesek, ha valaki mobil operációs rendszer alatt használja őket, sőt az Outlooknak is létezik ingyenes, asztali gépen elérhető verziója hosszú ideje – csak éppen online szolgáltatásként, nem pedig letölthető alkalmazásként. A vállalat most viszont úgy döntött, hogy tesz egy újabb lépést, és az Outlook levelezőt Mac OS alatt is ingyenessé teszi. Eddig a programot csak azok használhatták, akik Office 365 előfizetéssel rendelkeznek, vagy megvásárolták valamelyik Office verziót.

Arról nem szól a fáma, hogy a PC-s változat is ingyenessé válik-e, de nem lennénk meglepve, ha egy relatív rövid tesztidőszakot követően a levelező (és naptárkezelő) alkalmazás kikerülne az Office csomagból, és önálló életre kelne. A versenytársak erősek, hiszen asztali környezetben a csak online szolgáltatásként elérhető Gmail, valamint a szoftverek között a Thunderbird is remek alternatíva.

Az Outlook az egyik legnépszerűbb levelező alkalmazás egyébként a világon annak ellenére, hogy asztali számítógépen eddig ingyenesen nem lehetett használni alkalmazásból, csak mobilon; jelenleg a harmadik helyen áll 10 százalék körüli részesedéssel. A Microsoft reményei szerint a váltásnak hála többen fogják használni a szoftvert, amely egyfajta belépőként szolgálva oda vezethet, hogy a szolgáltatások összefonódása miatt a Microsoft 365 előfizetések száma is nőni fog.

Címkék