- 2019. július 3., 18:00
Teszteltük a Huawei új vezeték nélküli fülhallgatóját, a FreeLace-t, amely remek üzemidővel rendelkezik.
Hirdetés

Értékelés

Huawei FreeLace
Előnyök

• hosszú üzemidő
• gyorstöltés, akár telefonról is
• kiváló hangminőség
• igényes felépítés

Hátrányok

• nincs aptX
• nincs multipont kapcsolat
• néhány dolog csak Huawei telefonnal működik

A Huawei FreeLace kellemes ára mellett remek dizájnt és jó hangminőséget nyújt, és olyan egyedi megoldásokat is tartalmaz, amelyek egyértelműen a riválisok fölé helyezik őt. Az üzemidő nagyon jó, a telefonos töltés pedig hatalmas ötlet. Kár, hogy néhány extra fícsör csak Huawei telefonnal működik; hiányoltuk továbbá a multipont kapcsolat lehetőségét és az aptX-et is.

A Huawei FreeLace ára 23 ezer forint.

A Huawei a telefonok mellett egy ideje rengeteg kiegészítőt is gyárt; most a sportoláshoz kifejlesztett FreeLace vezeték nélküli fülhallgatót néztük meg közelebbről. A kütyü főleg üzemidejével és gyorstöltés funkciójával emelkedik ki a népes mezőnyből.

Dizájn

A vezeték nélküli fülhallgatókat felépítés alapján három csoportra oszthatjuk; attól függően, hogy a két fülhallgató között van-e zsinór és ha van, akkor milyen felépítésű. Az elsőbe tartoznak azok a fülesek, amelyeknek két hangszórója között nincs vezeték, a második csoportot azok alkotják, amelyek két hangszórója között csak egy vékony vezeték húzódik. Ezeknél a füleseknél az elektronika a hangszórókba van beépítve, amelyek így relatív nagyok. A harmadik csoportba tartoznak így azok a fülesek, amelyeknél az elektronikát a vezetékre szerelt dobozban rejtik el. A Huawei FreeLace is ide tartozik, de a történetben van még egy csavar. A vezetékre ugyanis kettő panel került. Az egyikre a gombok kerültek (és bele az akku), a másik viszont szétszedhető és egy USB-C csatlakozót rejt. Ezt a csatlakozót lehet használni Huawei telefonoknál párosításhoz valamint a kütyü feltöltéséhez is – a csomagban egy USB-C-USB-A átalakító is van, ha nem telefonról, hanem adapterrel szeretnénk a FreeLace-t feltölteni.

Az itthon egyelőre narancssárga és fekete színben kapható füles szilikon borítással készül, hogy bírja a nedvességet és az izzadságot (IPX5 megfelelőség), a rajta lévő dobozok pedig fémből vannak. A fülhallgatókra extra rögzítési segéd nem került, ennek ellenére a hangszórók stabilan csücsülnek a fülben, és a tapasztalatunk alapján akkor sem csúsznak ki a helyükről, ha futunk vagy bármilyen más testmozgást végzünk. A füles viselését megkönnyíti, hogy bár az egész szerkezet teljesen rugalmas, a nyakra helyezhető rész megjegyzi íves formáját, így mindig tökéletesen illeszkedik. És sosem csúszkál.

A mobil felé a kapcsolat természetesen Bluetooth, itt azonban kis hiányosság, hogy a zenehallgatásnál a legjobb minőséget nyújtó aptX-et a készülék nem támogatja, be kell érnünk helyette az A2DP-vel. A 27 grammos tömegbe 120 mAh-s akku fért bele, ez papíron 18 órányi zenehallgatást biztosít.

Használat közben

Ahogyan az Apple is az iPhone-okhoz igazította saját vezeték nélküli fülesét, úgy a Huawei is felvértezte a FreeLace-t olyan tulajdonságokkal, amiket csak Huawei telefonnal lehet kihasználni – de ez természetesen nem jelenti azt, hogy a kütyüt ne lehetne bármilyen telefonnal párosítani. Persze nagyon nagy dologra azért nem kell gondolni; inkább csak kényelmi apróságokra. Az egyik extra fícsör a HiPair funkció, amely minden olyan Huawei mobillal működik, amelyen az EMIU 9.1 teljesít szolgálatot. A HiPair a telefon és a füles párosítását könnyíti meg: elég csak bedugni a mobil USB-C csatlakozójába a fülhallgatót, és mindenféle egyéb trükk nélkül a Bluetooth kapcsolat (szinte) azonnal felépül.

A párosítás folyamata persze nem bonyolult más telefonokkal sem, a kezelőpanel középső gombját kell 10 másodpercig nyomva tartani a párosítás üzemmód aktiválásához, innentől pedig minden a megszokott módon zajlik: a kapcsolatot a telefon menüjével tudjuk pillanatok alatt felépíteni. Sajnos a füles multipont kapcsolat kialakítására nem képes, vagyis egyszerre mindig csak egy eszközzel tud kommunikálni – viszont a készülékek közötti váltás így sem bonyolult, az oldalsó gomb 5 másodpercig történő nyomvatartásával lehetséges (de kérni kell a csatlakozást a másik eszközön is).

A fülhallgatót alapesetben a kezelőpanelen lévő (oldalsó) gombbal lehet ki- és bekapcsolni, de a FreeLace tud egy ügyes trükköt, amivel a ki- és bekapcsolás automatikusan megtörténik: a két hangszóró a hátsó részüknél mágnessel egymáshoz tud tapadni, és ilyenkor a kütyü alvó módba helyezi magát. Ha szétválasztjuk a hangszórókat, akkor pedig villámgyorsan csatlakozik a legutoljára használt eszközhöz, és máris használhatjuk tovább.

A Huawei FreeLace viselése kényelmes; messze nem ez az első vezeték nélküli fülhallgató, amely nálunk járt tesztelésen, a tapasztalatok alapján pedig bátran mondhatjuk, hogy ez az egyik legkényelmesebb eszköz, amelyet akár egy 8-10 órás repülőúton is lehet használni anélkül, hogy bármilyen diszkomfort érzet alakulna ki.

A kezelőpanelen összesen négy gomb van; egy a bal oldali doboz oldalán a ki- és bekapcsoláshoz, három pedig a „felső” részén, a hangerő állításához és az egyéb műveletekhez (hívások kezelése, zenelejátszás indítása, számok közötti léptetés).

Hangminőség

A Huawei FreeLace nem használ aktív zajszűrést, de mint minden hallójáratos fülhallgatónál, úgy nála is van passzív szűrés, a felépítésből adódóan. Ez elsősorban akkor működik jól, ha zenét hallgatunk, mert a környezeti zajokat főleg a mély hangok tudják elnyomni. A passzív zajszűrés főleg a szélzaj ellen hatásos, a beszélgetéseket és a járműveket kevésbé szűri – ez viszont nem is feltétlen baj, hiszen így annak, aki a szabadban sportol, lesz visszajelzése a külvilágról.

A hangzás kiegyensúlyozott: a mélyek teltek, de ez szerencsére nem megy a közepes és magas tónusok rovására, ezek éppen úgy jelen vannak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy bum-bum zene éppen olyan kellemesen szólal meg, mint a klasszikus dallamok. A Bluetooth kapcsolat az A2DP ellenére is veszteséges természetesen, de ez a hangminőségen nem érződik. A méregdrága fülesek hangminőségtől a FreeLace minimális mértékben le van maradva, de a nála két-háromszor drágább vezeték nélküli fülhallgatókkal simán egy ligában játszik.

Üzemidő

A vezeték nélküli füleseknél az üzemidő mindig kritikus szempont, a Huawei FreeLace viszont magasan kiemelkedik a mezőnyből: ahogyan fentebb említettük, papíron 18 órás lejátszást tud egy feltöltéssel. Ez a lejátszási idő viszont a gyakorlatban nem teljesül, mert közepes hangerőn értendő, ami legfeljebb otthon elég, utcán kevés. 90 százalékos hangerővel 15 órát megy a füles, ami viszont még mindig kiemelkedően jó. A legjobb az akkuval kapcsolatban mégsem ez, hanem az, hogy van gyorstöltés funkció. Ami nemcsak adapterrel működik, hanem USB-C csatlakozós telefonnal is! És, hogy mit tud a gyorstöltés? 5 percnyi töltéssel 3,5-4 órányi lejátszást kapunk. A telefon akkuja pedig szinte meg sem érzi, hogy „használtuk”. A FreeLace-szel soha nem fordulhat tehát elő, hogy a konditeremben szembesülünk azzal, hogy a futópadon ma nem lesz zenehallgatás!

Ha a fülest headsetként használjuk, akkor 12 órányi beszélgetési időt lehet belőle kipréselni, a készenléti idő pedig 12 nap.

A kütyü az alacsony akkutöltöttséget a fülünkre mondja (háromszor, majd a harmadiknál ki is kapcsol), illetve – ha a telefon támogatja, akkor – a normál Bluetooth menüben is ellenőrizhetjük, hogy mennyi energia van még az akkuban. A Huawei telefonoknál extra fícsör (EMIU 9.1 esetén), hogy a töltöttségi szint az értesítési sávból is leolvasható.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05