- 2020. március 13., 07:00
Az Acer C250i az egyik első olyan projektor, amely hordozhatósága mellett nagyon jól használható is.
Hirdetés

Értékelés

Acer C250i projektor
Előnyök

• a kis méret ellenére nagy fényerő
• saját akkumulátor
• többféle forrással használható
• vezeték nélküli csatlakozás telefonnal

Hátrányok

• a zajszinten van még mit fejleszteni
• kevés korrekciós lehetőség
• a tökéletes fókusz pepecselős

Az Acer a C250i az egyik első olyan hordozható projektor, amelynek nemcsak mérete, hanem fényereje is rendben van ahhoz, hogy tényleg komolyan vehető termék legyen. Furcsa kialakítása abból adódik, hogy a tervezésnél fontos szempont volt, hogy ne csak profi állványról, hanem akár a földre letéve vagy asztalról is lehessen használni. Egyedi funkció a portré mód, ami pedig elsősorban akkor jón jól, ha mondjuk egy prezentáció során telefon működését kell valamilyen módon szemléltetni. A hordozhatóságot pedig tényleg komolyan vette az Acer, hiszen a kütyü saját áramforrással is rendelkezik, amely 1-5 órányi üzemidőt biztosít.

Az Acer C250i ára kb. 160 ezer forint.

Külső

Ha bármilyen hordozható kütyüről beszélünk, akkor a tervezéskor az első és legfontosabb szempont mindig az, hogy az adott masina apró méretű legyen. Persze eszköze válogatja, hogy a kis méret mit jelent; főleg akkor, ha a gyártó szeretne nemcsak kicsi, hanem azért jól használható terméket is készíteni. A projektoroknál a használhatóság egyik fontos paramétere a fényerősség, így a méretet legnagyobb részben a fényforrás mérete határolja be – de természetesen az is számít, hogy a képalkotás másik fontos eleme, a projektorlencse mekkora.

Az Acer mérnökei a C250i projektor tervezésekor elég jól ráéreztek a dolgokra. A henger formájú apróság akkumulátorral együtt 600 grammos, és 16,8 cm hosszú, átmérője pedig 9,8 cm. Ez nem az a méret, amit zsebre lehet vágni, de egy használható projektor esetében ez jelen pillanatban nem is lehet még elvárás – a hordozhatóság viszont teljesen rendben van, a kütyü simán befér a notebook mellé a hátizsákba, ha épp arról van szó.

A C250i műanyagból készült, két oldalán pedig tizenkétszög alakú lezárást találunk. A kialakítás abból a szempontból ötletes, hogy a készülék tökéletesen meg tud állni saját maga, és +30 illetve -30 fokban is könnyen megdönthető. Ez hasznos, mert így magasabb polcról illetve padlóról is lehet vele vetíteni – idegen terepen sosem lehet tudni, hogy milyen lehetőségeink lesznek. Az otthoni elhelyezést viszont inkább nehezíti ez a dizájn, mert köztes lépcsők a beállításra nincsenek. Minimális mértékben a vízszintezés oldalirányban megoldott, egyebekben viszont házi praktikák alkalmazása javasolt. Cserébe kapunk viszont állvány rögzítési pontokat is. Igen, pontokat – merthogy a C250i a világ első olyan projektora, amely nemcsak fektetett, hanem állított helyzetben is használható. Vagyis portrait funkcióval is rendelkezik. A rögzítési pontok szabványosak, így az eszközt bármilyen negyedes csatlakozóval rendelkező állvánnyal lehet használni, akár fotós állvánnyal is.

Az előlapon a projektorlencse mellett egy fókuszállító gyűrűt találunk, illetve ide került a távirányító érzékelője és a szellőző rács. A hátsó részen egy nagyobb rácsot találunk, amely a szellőző másik „felének” valamint a hangszórónak ad otthont. A csatlakozók egy kivételével (az USB port kivételével) nem ide, hanem oldalra kerültek. (Szemből nézve) a jobb oldalon a kezeléshez szükséges gombok vannak, a bal oldalon pedig a HDMI, USB-C, MicroSD csatlakozókat, a jack dugaszt illetve a tápegység csatlakozóját találjuk. Illetve, amint az a fotón látszik, itt van az egyik rögzítési pont is, ami csak azért problémás, mert portré módban így a csatlakozók többségéhez nem lehet hozzáférni.

Hardver

A projektor DLP-s, vagyis a színeket apró tükrök és színkerék segítségével állítja elő. A natív felbontás 1920×1080 pixel (vagy 1080×1920 pixel), 16:9-es képarány, tehát filmekhez igazított méret mellett. A 4K ebben a kategóriában nem elvárható, a legfontosabb dolog mindig az értékelhető fényerősség – ez pedig megvan. A 300 lumenes maximális érték persze messze van attól, amit egy normál projektor nyújtani tud, azonban ez a fényerősség már elég ahhoz, hogy egy nem túl világos helyiségben prezentációt tartsunk, este a szobában pedig filmet nézzünk.

Különösebb extra trükkök nincsenek: a natív kontraszt 5000:1-hez, a képfrissítési frekvencia pedig 60 Hz. A fényforrás LED-es, élettartamát az Acer 20 illetve 30 ezer órában adta meg attól függően, hogy normál vagy ECO módban használjuk a kütyüt. Mindkét érték azt jelenti, hogy a lámpát nem kell cserélni a készülék élettartama során: ha például minden nap megnézünk egy filmet, akkor 27 év után lenne esedékes a csere, de 9,5 évet akkor is kibírna a projektor, ha napi 8 óra munkát kellene lehúznia.

Az Acer által ajánlott vetítési távolság 0,7 illetve 2,9 méter között van, így 73-254 cm átmérőjű képet tudunk vetíteni a projektorral.

Címkék