- 2020. április 10., 08:00
Megnéztük, hogy mit tud az Acer egyik első, kimondottan profi felhasználóknak tervezett monitora.
Hirdetés

Értékelés

Acer ConceptD CP3 (CP3271K)
Előnyök

• kiváló gyári színhelyesség
• letisztult, minimalista külső
• sok bemenet
• IPS-panel

Hátrányok

• magas ár
• egyes funkciók feleslegesnek tűnnek
• külső tápegység
• sötét képeknél minimális bevilágítás a sarkokban

Az Acer CP3 sorozat egyelőre egyetlen tagja, a CP3271K egy remek kijelző: letisztult dizájnnal, kalibrált IPS-panellel érkezik és egy csomó olyan funkciót tud, ami alkalmassá teszi a profi munkára. És egy csomó olyan dolgot is tud, ami emellett játékra is alkalmassá teszi – viszont annak jobban örültünk volna, ha ez utóbbi funkciók többsége kimarad, és az ár valamivel kedvezőbben alakul. Vagy marad az ár, de cserébe a színtér lefedettség egy kicsit jobb. Így a monitor inkább egy mindenes, ami profi munkára és játékra is nagyon jó, de egyik területen sem feltétlenül a legjobb.

A ConceptD termékcsaláddal az Acer a profi felhasználókat szeretné megcélozni; a felhozatal a notebookok után monitorokkal is bővült. A CP3-as sorozat első, 27 colos példánya járt nálunk, amely képességei alapján igazi mindenesnek tűnik; munkára és játékra egyaránt remekül használható.

Dizájn

Legyen szó bármelyik gyártóról, a monitorok többsége hosszú ideje egy kaptafára készül: vékony káva, vékony nyak jellemző szinte az összes kütyükre. Főleg, ha a prémium kategóriáról beszélünk. Éppen ezért volt igazi felüdülés látni, hogy az Acer mérnökei ilyen kevés mozgástér mellett is találtak valamit, amivel a monitor kitűnhet a tömegből: az Acer CP3 CP3271K kicsomagolása után egyből látszik, hogy prémium termékkel van dolgunk. Mégpedig azért, mert a talp borítása „fa”. Az idézőjel azért indokolt, mert valójában az anyag nem igazi fa, hanem műanyag, de nagyon élethű verzió. A dobozban egyébként a monitor egyben, használatra kész állapotban utazik.

Tekintettel arra, hogy a monitort a profiknak szánja a tajvani gyártó, a készülék klasszikus formával rendelkezik – a talpat leszámítva egyébként a monitor szinte egy az egyben úgy néz ki, mint a korábban nálunk is járt, szintén 27 colos panellel rendelkező Predatot X27. Nemcsak a káva, hanem a hátsó rész kialakítása, a csatlakozok elhelyezkedése és gombok is ugyanolyanok, mint a játékra tervezett masina esetében.

A talpat és az alumíniumból készült, vékony henger tartót leszámítva a monitor külsőre tehát nem különleges; de csak addig nem az, amíg az árnyékoló lapokat fel nem szereljük rá. Ezek két oldalt és fent helyezkednek el, óvva a panelt attól, hogy a rajta megjelenő képet bármilyen fény torzítsa.

A talp nemcsak jól néz ki, hanem extra tudással is rendelkezik: a kijelző forgatható vele, és van lehetőség emelésre (18 cm) és arra is, hogy a panelt állított helyzetbe forgassuk. Emellett nyilván megoldható a döntés is (előre 5, hátra 25 fokban), de ez mondjuk a legolcsóbb monitoroknál is alap funkció.

A kezeléshez egy apró joysticket kapunk, ami a káva jobb alsó felén, de hátul helyezkedik el. A csatlakozók szintén a hátlapon vannak, de nagyjából középen és lefelé néznek. A monitorra értelemszerűen csak digitális videobemenetek kerültek, így a két HDMI 2.0 mellett két DisplayPort 1.2 összeköttetést használhatunk még. Emellett van jack csatlakozó és egy négy bemenettel rendelkező USB elosztó is. A hub a 3.0 szabványt is támogatja, és kettő csatlakozó bal oldalra került, hogy könnyebben hozzáférhessünk. Sajnos a csatlakozók egyike sem USB-C típusú.

A kábelek elvezetéséhez lent, a talp és az állvány csatlakozásánál egy kampó szolgál.

A tápegység sajnos külső, ezt egy ekkora monitornál hátrányként kezeljük, mert a méret alapján bőven lett volna hely arra is, hogy az átalakítót beépítsék a kijelzőbe.

Panel, elektronika

A kijelző 27 colos és 4K felbontású, ami 3840×2160 pixelt jelent. A 163 PPI-s részletesség a mobilok kijelzőjéhez szokott szemnek kevésnek tűnhet, de a helyzet az, hogy egy monitornál bőven megfelelő ez az érték, senki sem nézi olyan közelről a kijelzőt, hogy ez bármilyen szinten is kevésnek bizonyuljon. Az optimális nézési távolság alapján már majdnem retina felbontással van dolgunk. A panel – mint minden prémium monitor esetében – egy IPS-panel, amelyet az LG Display gyárt. Az Acer egyébként szereti az AUO AHVA-paneljét is, azonban az IPS jobb színhelyessége miatt egy olyan terménél, ami profiknak készült, nyilván jobb választás.

A panel háttérvilágítása direkt – vagyis a LED-ek nem oldalt, hanem a panel mögött helyezkednek el. A kijelző 400 nites fényerőre és 1000:1-es statikus kontrasztarányra képes, beállítástól függően 12 vagy akár 4 ms-os válaszidő mellett. A panel érdekessége még, hogy Comfyview tükröződéscsökkentő réteggel is ellátták. A LED-eknek azonban nemcsak az az egyetlen különlegessége, hogy a panel mögé kerültek; az elektronika 26×14-es elrendezésben összesen 364 zónát különböztet meg, amelyek fényerejét teljesen külön kezelve tudja optimalizálni a kontrasztarányt.

A monitor támogatja a HDR tartalmak megjelenítését is, legnagyobb fényereje viszont csak 400 nit, így a kijelző HDR400 minősítést kapott.

A kijelző tudása egy érdekes elegy: a PANTONE által hitelesített színhelyesség garantált 1-nél kisebb deltaE-vel valamint a 90%-os DCI-P3 színtér-lefedettség a profiknak lehet fontos, míg a HDR400, a 144 Hz-es képfrissítés és az NVIDIA G-Sync azoknak, akik komolyabban játszanak. A 144 Hz-es maximális képfrissítésből adódik az is, hogy a kijelző akár a 3D anyagokat is meg tudja jeleníteni.

»1 - Dizájn, panel, elektronika
Címkék
Ez is érdekelhet
2020. december 2., 12:00
2020. május 5., 12:00
2020. március 13., 07:00