- 2020. április 15., 15:00
Számos helyzetben lehet szükség indítható USB stick készítésére, tesztelésére; mutatunk egy gyors módszert mindkettőre.
Hirdetés

Főleg a telepítési vagy karbantartási műveletek során lehet szükség bootolható pendrájv készítésére; például akkor, ha Windowst szeretnénk telepíteni, a számítógép memóriáját szeretnénk tesztelni vagy rendszerpartíciót másolnánk át egyik meghajtóról a másikra. Indítható USB stick készítéséhez két dolog kell: az egyik az a képfájl (ISO-fájl), ami az adatokat tartalmazza, a másik pedig egy megfelelő alkalmazás, amivel a képfájlt fel tudjuk másolni a stickre.

A másolásra többféle program is használható; a kínálatból az egyik legjobb talán a Rufus. Gyorsan működik, magyarul is tud és mindössze néhány kattintással működik. A programot erről a linkről lehet letölteni. A cikk készítésekor a 3.9-es változat volt a legfrissebb elérhető. Lehet telepíteni vagy simán csak elindítani is; ha csak egyszer vagy ritkán van rá szükség, akkor nem érdemes a telepítéssel bajlódni.

Az Eszköz résznél az USB sticket kell kiválasztani, ezt követően pedig a Kiválasztás gombra kattintva meg kell adni azt az ISO-fájlt, amit a stickre szeretnénk másolni. A legtöbb esetben a többi beállítást nem kell piszkálni – ha mégis, akkor azt az ISO-fájl készítője jelzi. A stick az Indítás gombbal készíthető el; a folyamat hossza a stick sebességétől és az ISO-fájl méretétől függ.

Amikor a Rufus végzett, akkor érdemes kipróbálni, hogy a stick valóban indítható-e – nincs is annál bosszantóbb, mint amikor az újraindításnál derül ki, hogy valami félrecsúszott. A próbához – például – a MobaLiveCD-t lehet használni, amely kell letölthető innen. Az alkalmazás szintén ingyenes, és nem kell telepíteni sem. A főmenüben a harmadik opciót kell választani (Start directly from a bootable USB drive), majd a felugró ablakban a stick betűjelét megadni. Ha ez megvan, akkor a következő kérdése nyomjunk Yes-t (ezzel azt jelezzük, hogy szeretnénk egy virtuális merevlemezt is létrehozni). Ha megvagyunk, akkor nincs más dolgunk, mint várni pár másodpercet; ha a stick megfelelően működik, akkor egy ablakban elindul a telepítő vagy szoftver, ami rajta található. Nyomjuk ki az ablakot nyugodtan; majd indítsuk újra a számítógépet.

Címkék