- 2017. november 2., 08:00
Az U11 felturbózott változata mellé érkezett egy jóárasított modell is, Android One operációs rendszerrel.
Hirdetés

Közeleg az év vége, ez azonban nem jelenti azt, hogy új telefonok nélkül maradunk: most éppen a HTC gondoskodott arról, hogy felpezsdüljön egy kicsit a piac. A most már a Google-lel soros együttműködésben serénykedő tajvani gyártó az év első felében bemutatott U11 szteroidon hizlalt verziója mellett egy kedvező árú, de specifikációja alapján bőven felsőkategóriás telefont is bemutatott.

A sort érdemes talán az U11+szal kezdeni, amely az U11-hez képest elég későn érkezett, de ez nem véletlen: a HTC azért várt ennyit, hogy az U11-gyel kapcsolatos felhasználói visszajelzéseket is tudja kamatoztatni az új modell tervezése során. A telefon nemcsak nevében, hanem hardverében is eléggé hasonlít az U11-re: Snapdragon 835-ös rendszerchip dolgozik benne például, viszont a memória mérete megnőtt. RAM-ból 6 GB-ot kapunk, az adatok tárolására pedig 128 GB memória áll rendelkezésre; utóbbit ebből adódóan nem kell (de lehet) bővíteni, SIM-ből viszont kettőt használhatunk. A mobil adapterek szintjén hozza a csúcskategória elvárásait, fényképezője pedig az U11 kiváló kamerájának tovább csiszolt változata. A kamera felbontása továbbra is 12 MP, viszont az optikai képstabilizátor immáron 4 tengely mentén korrigál. A Google-lel való szoros együttműködés fényében csak kicsit meglepő, hogy a HTC egyetlen kamerát használ a hátlapon – a Pixel mobilokon is csak egy opjektív van, igaz a Google telefonjainál a kamera munkáját dedikált mesterséges intelligencia hardver is segíti.

Habár a belső azonos, és kívül is vannak hasonlóságok – maradt például a „megszorítható” kialakítás – az U11+ markánsan eltér elődjétől, mégpedig azért, mert a HTC is 18:9-es képarányú kijelzőre váltott. Sajnos a HTC-nél úgy döntöttek, hogy az OLED továbbra sem pálya, helyette inkább „ az iparág legjobb LCD-kijelzőjét kapjuk”, HDR10-támogatással és DCI-P3 színtérrel. A 6 colos panel az előlap 82 százalékát foglalja el, köszönhetően annak, hogy két oldalt rendkívül vékony keretet kapunk, és persze, hogy sok hely az LCD felett és alatt sem maradt. Ez utóbbi – egyesek számára sajnos, mások szerint szerencsére – azzal is együtt jár, hogy az ujjlenyomat-olvasót hátra kellett költöztetni. A mobil borítása hátul is üveg, és érdekesség, hogy a telefonból lesz egy olyan verzió is, amely félig áttetsző; ez lehetőséget ad arra, hogy a belső felépítést is némileg megcsodáljuk, bár az igazság az, hogy túl sok minden azért nem látszik. A víz- és porállóság az IP67-es szabvány szerint adott. Az USB természetesen C-s, ahhoz viszont lassan hozzá kell szoknunk, hogy a jack dugó eltűnik, mert ilyet a HTC sem használ már. Az akkumulátorról nem esett még szó: az áramforrás 3930 mAh-s, így akár még arra is van esély, hogy a mobilt csak minden második nap kelljen a töltőre dugni.

Szoftver fronton az Android 8.0 alap, amely mellé megkapjuk a Sense UI-t is természetesen. Egyelőre úgy tűnik, hogy az interfész túl sok újdonságot nem hoz az U11 kezelőfelületéhez képest, viszont pár érdekessége azért van: ha megszorítjuk a mobilt, akkor az Edge alkalmazásindító bújuk elő a kijelző oldalán, hogy a kedvenc alkalmazásainkhoz minél egyszerűbben hozzáférhessünk, és a szorítást most már a programok is kihasználhatják, ha akarják. A szoftver viszont egyelőre nem végleges, a megjelenési még sok minden változhat benne.

A HTC U11+ várhatóan decembertől lesz kapható Magyarországon, ára 264.900 forint lesz.

Az U11 kistestvére az U11 life nevet kapta, tervezésekor a cél egy olyan felsőkategóriás telefon megalkotása volt, amely nem kerül vagyonokba. Az árcédula tényleg kedvezőnek ígérkezik: 129.900 forintot kell majd a mobilért fizetni, de természetesen a specifikációk tekintetében is kicsit alább kell adni az igényeket. A jó hír az, hogy nem nagyon: az 5,2 colos Full HD LCD alá ugyanis befért a Snapdragon 630-as chip és 3 GB memória is. A ROM viszont csak 32 GB-os, így a microSD-s bővítési lehetőséget ennél a mobilnál alighanem sokan fogják majd kihasználni. A kamerák elöl és hátul is 16 MP-es felbontást nyújtanak. Az U11 life 2600 mAh-s akkuja és külseje alapján is teljesen átlagos, viszont a kategóriában nem megszokott még sem a jack dugó mellőzése sem az, hogy a telefon borítása víz- és porálló. A felépítéssel kapcsolatban annyi extrát azért érdemes kiemelni, hogy az Edge Sense funkció ennél a telefonnál is használható.

Az U11 life igazi érdekessége az, hogy a HTC a legendás Sense UI nélkül adja: a készüléken az Android One operációs rendszer fut, vagyis szinte teljesen a gyári Android köszön vissza rajta. Ez egyrészt garantálja, hogy az operációs rendszer a megjelenéstől számított két évig frissülni fog, másrészt azt is jelenti, hogy a frissítések gyorsan el fognak készülni a telefonra, hiszen relatív kevés dolgot kell majd átalakítani rajta megjelenés előtt.

A HTC U11 life várhatóan novemberben érkezik, és a tervek szerint már ebben a hónapban Magyarországon is elérhetővé válik.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások