- 2018. február 26., 12:00
A Sony is bemutatta legújabb telefonjait, elsőként az Xperia XZ2-t néztük meg. Új dizájn pipa. Örülünk? Hááát….
Hirdetés

Nem vitás, hogy az MWC-n a Samsung Galaxy S9-et várták a legtöbben annak ellenére, hogy a koreai gyártó telefonjával kapcsolatban szinte minden információ előzetesen kiszivárgott. Volt azonban egy másik fontos, megválaszolásra váró kérdés is, mégpedig az, hogy a Sony felfrissített dizájnja hogyan sikerül. A választ most már ismerjük: a külső nem tűnik rossznak, de az is biztos, hogy erősen megosztó lesz. Nézzük is gyorsan, hogy miért.

A Sonyra eddig a szögletes vonalak voltak jellemzők, az új formát viszont az ívek uralják. Anyagszinten a Sony maradt a jól bevált receptnél: elöl és hátul üveget kapunk, oldalt fémet. Sajnos a hátlap is fényes, így rettenetesen gyűjti az ujjlenyomatokat, szerintünk viszont nagyobb baj vele az, hogy túlságosan is ívelt, ami a mobilt vastaggá, ducivá teszi. A legvastagabb pontján az XZ2 11,1 mm-es, miközben más csúcskészülékek jellemzően beférnek 9 mm alá. A Sony is váltott 18:9-es kijelzőre, azonban újabb fájó pont, hogy az így kényszerűen megnyúlt készülékházat a mérnökök nem karcsúsították a végletekig, így a kütyü 3,3 mm-rel szélesebb a Samsung Galaxy S9-nél, pedig kijelzője 0,1 collal kisebb. A káva fent és lent sem apró. Mindezek ellenére a telefont kényelmes fogni, az egykezes használat viszont a nagy kijelző miatt nem igazán lehetséges. Hátul az íveltség mellett szót érdemel, hogy a dupla kamera elmaradt, ujjlenyomat-olvasó viszont van, amely kör alakú. Matt felülete – szerintünk legalábbis – nagyon elüt az üveg hátlaptól. Oldalt a keret fém, és szépen megmunkált, a legjobb pedig az benne, hogy nemcsak a bekapcsoló gombnak és a hangerőszabályzónak ad otthont, hanem a dedikált exponáló gombnak is. A sasszé IP68-as víz- és porállóságot is biztosít. Összességében a dizájn sokkal frissebbnek hat, mint a régi, minimalista külső, azonban messze nem hiba nélküli, nagy bátorság lenne azt állítani, hogy a Sony kimaxolta volna a váltásban rejlő lehetőségeket…

De lássuk, mi van a „dobozban”! A hardver minden igényt ki fog elégíteni, lévén hogy a Snapdragon 845-öt kapjuk a telefonnal, mellé pedig 4 GB RAM-ot és 64 GB-os belső tárhelyet. A kijelző 5,7 colos, 2160×1080 pixeles – a Sony a panelt ráadásul nemcsak a megszokott trükkökkel (Triluminos, X-Reality Engine) turbózta fel, hanem HDR-képessé is tette. A Sony nemcsak a képre, hanem a hangra is odafigyelt, hangszóróból a sztereo hangzás érdekében kettőt is kapunk. A hanggal kapcsolatban további érdekesség, hogy a telefon haptikus visszajelzésre is képes, amivel a zenehallgatást illetve a játékokat tudja feldobni úgy, hogy a zenével összhangban megrezegteti a készüléket. A 3180 mAh-s akkut tölteni egyrészt USB-C-n keresztül tudjuk, másrészt vezeték nélkül is. Viszont az USB-C-t kell használni akkor is, ha vezetékes fülhallgatót szeretnénk a mobilhoz csatlakoztatni – lévén, hogy 3,5-es jack dugasz nincsen a telefonon. Az egyéb kommunikációs adapterekre nem lehet panasz, mindenből a jelenleg elérhető leggyorsabb verziót kapjuk.

És akkor a kamera! A Sony remek szenzorokat gyárt, azonban többször is bebizonyosodott már, hogy a mérnököknek egészen furcsa elképzeléseik vannak arról, hogyan kell az adatokat feldolgozni ahhoz, hogy a végeredmény egy jó fotó legyen. Fájó pont, hogy a Sony egyelőre maradt a szimpla kamerás megoldásnál, főleg úgy, hogy az objektív fényereje sem különösebben jó, f/2.0. És, hogy még fokozzuk, nincs optikai stabilizátor sem, így a 19 MP-es szenzorral maximum 17 MP-es fotókat lehet készíteni. Cserébe a képek minősége ezúttal ígéretesnek tűnik, a Sonyra jellemző túlzott élesítés például nincs meg, igaz a zajszint is nagyobb – reméljük, hogy a végleges szoftverrel ilyen probléma már nem lesz. A kamerával kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a fehéregyensúlyt elvileg mindig tökéletesen eltalálja, mert ehhez van egy RGB szenzora is. Fontos még, hogy 4K-ban is lehet HDR videókat rögzíteni a telefonnal, lassított felvételeknél pedig 960 fps a csúcs.

Az operációs rendszer az Android 8.0, amelyet a Sony csak kis mértékben alakított át.

A telefont a Sony várhatóan áprilisban fogja piacra dobni, ára 800 euró körül várható, így a közvetlen konkurensekhez képest, ha nem is sokkal, de olcsóbb lesz.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00