- 2018. február 26., 17:00
A HMD Global nemcsak a felsőbb kategóriákba hozott új telefont, hanem a belépő szintre is. Méghozzá nem is rosszat.
Hirdetés

Az Android Go operációs rendszer egyre fontosabb a Google-nek, a vállalat azért alkotta meg ezt a verziót, hogy a gyártók a belépő szinten is használható telefonokat tudjanak kiadni: az Android Go kisebb tudású, mint a „normál” verzió, de cserébe jóval kevesebb erőforrást igényel. Nemcsak az OS „könnyebb”, hanem számos Google alkalmazásnak is van Go verziója, többek között a Gmailnek is már.

A Nokia 1 belsejében ennek megfelelően nem egy erőmű lapul, hanem egy alapszintű vas: MediaTek MT6737M processzor, 1 GB RAM és 8 GB-os belső tárhely található benne. Ez lassan a belépő szinten is cikinek számít, ha a telefonon normál Andorid fut, az Android Go (8.1) azonban elég virgonc a telefonon. A Nokia 1 kijelzője 4,5 colos, 480×800 pixeles felbontást nyújt, viszont a színei és a betekintési szögei jók, hiszen a panel IPS. A kijelző tényleg nem rossz, persze nem a Galaxy S9 OLED-jével kell összehasonlítani. A helyzet hasonló a kommunikációs adaptereknél is, amiből mindenféle rendelkezésre áll, de nem a lehetőségek kimaxolásával: a WiFi ugyan ac-s, az LTE viszont csak Cat.4-es. A telefon nem biztos, hogy a szolgáltatók kedvence lesz, mert csak dupla SIM-es verzióban készül egyelőre, bár az lehet, hogy szoftveresen letiltható a második kártya – amelynek a helyére egyébként microSD-t is lehet tenni.

Egyébként egy aranyos kis szappantartóról van szó, amely 133,6×67,78×9,5 mm-es méretével és 131 grammos tömegével egészen kompaktnak tűnik. A telefon egyik érdekessége a kategóriában szokatlan IP52-es vízállóság, de fontos az is, hogy a hátlap levehető (és mindenféle színű verzióra vagy mintás változatra cserélhető). Sőt, akár még az akkumulátort is tudjuk cserélni, ha gond van vele. A hátsó kamera 5, az előlapi kamera 2 MP-es, ezek nem azok a számok, amelyek bárkit is lázba kellene, hogy hozzanak; ha nagyon kell, lehet a telefonnal fényképezni, de nyilván ezen a területen sem különösebben erős az, amit a kütyü nyújtani tud.

Cserébe viszont tényleg olcsó lesz a Nokia 1, ára 100 euró alatt marad, így valószínűleg Magyarországon sem fog 30 ezer forintnál sokkal többe kerülni. Piros és kék színben, áprilisban érkezik majd.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00