- 2018. március 1., 12:00
Az MWC ideje alatt a Huawei és a Porsche közösen mutatták be, hogyan tanul vezetni a mesterséges intelligencia.
Hirdetés

Most, hogy minden gyártó a mesterséges intelligencia és a machine learning felé fordul, hamarosan elérkezik az idő, amikor a vállalatok nemcsak abban versenyeznek majd egymással, hogy ki tud gyorsabb chipet és több memóriát pakolni egy-egy készülékbe, hanem abban is, hogy melyik telefonnak jobb a mesterséges intelligenciája. A Huaewei látványos módját választotta annak, hogy a Mate 10 Prót meghajtó, és várhatóan a hamarosan bejelentésre kerülő P20-ban is szolgálatot teljesítő Kirin 970 e téren mutatott képességeit demózza. A chip másodpercenként akár 2000 képet is tud elemezni – a felismerésben pedig a Googe mesterséges intelligencia platformja, a TensowFlow segítette a készüléket a demó során.

A Camp Nou, vagyis a Barcelona focicsapat stadionjának parkolójában a telefon egy Porsche és egy kamera segítségével tanult autót vezetni. Helyesebben inkább akadályokat kikerülni. A demó két részből állt, az elsőben az autó végigment a nagyjából 50 méteres tesztpályán, és megtanulta, hogy az út mellett milyen akadályok leselkednek a gyanútlan autósokra: például egy, az útra kiguruló focilabda vagy egy biciklit toló gyalogos. A demó második része előtt meg kellett adni, hogy a felismert akadályoknál pontosan mit csináljon a mobil (például ha labdát lát, kerülje ki balra). Ezután a telefon ismét végigvitte az autót az úton, de már az előző „futás” során megszerzett, valamint az általunk megadott programmal felvértezve, és szépen kikerülte az akadályokat. A telefon csak és kizárólag a tetőcsomagtartóban elhelyezett kamera képét valamint saját szenzorait használta, az autó irányításához viszont nyilván arra is szükség volt, hogy a Porsche elektronikájával közvetlenül tudjon kommunikálni, és némi átalakítás ahhoz is kellett, hogy a kormányzás működjék.
A Huawei nyilván nem szeretne betörni az önvezetők autó piacára, és persze a demó során nem is a klasszikus autonóm funkciókat demózta a vállalat, az viszont mindenképpen figyelemre méltó, hogy ma már egy telefon hardvere is van annyira erős, hogy egy ennyire komplex feladatot hiba nélkül végrehajtson. Főleg, hogy a demót 5 hét alatt rakták össze a mérnökök!

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00