- 2018. március 28., 12:00
A hívásnapló és az SMS-ek „begyűjtése” sokak szerint már túl sok; az biztos, hogy egy érdekes per elé nézünk!
Hirdetés

A Facebook három felhasználója pert indított a közösségi szolgáltató ellen, mert úgy vélik, hogy a telefonos alkalmazás jogtalanul nézett bele a mobilon tárolt SMS-ekbe és a hívásnaplóba, és persze jogtalanul is naplózta az adatokat. A Facebook a figyelés és a naplózás tényét megerősítette, azonban azt nem, hogy mindez engedély nélkül történt volna. Meg kell jegyeznünk, hogy a Facebook alkalmazás csak Android alatt fér hozzá ezekhez az adatokhoz, és valóban csak akkor, ha erre a felhasználó engedélyt ad.

Az alkalmazás az első telepítés előtt (vagy mostani rendszer szerint az első indítás után) kér engedélyeket, és a fenti adatokhoz csak akkor fér hozzá, ha a felhasználó ezt kifejezetten engedélyezi számára. Az engedélyek között valóban szerepel a Telefon és az SMS is, ha pedig a részletes listát kérjük, akkor egyértelműen le van írva, hogy az engedély megadását követően a Facebook app hozzáfér a híváslistához és el tudja olvasni a szöveges üzeneteket. Sajnos a gond abból adódik, hogy a legtöbb felhasználó nem nézi meg, hogy mire kattint; vagy ha igen, akkor eszébe sem jut, hogy a Facebook számára, amellyel klasszikus telefonhívásokat nem lehet lebonyolítani, ezek érdekes adatok lehetnek.

A Facebook egyelőre annyit reagált az ügyre, hogy sem a hívások sem az üzenetek tartalmát nem tárolják, az elmentett információkat (például a hívások hossza) pedig csak belső körben használták fel, harmadik fél részére nem adták ki azokat. Folytatása kövekezik...

Címkék
Hozzászólások