- 2018. július 18., 14:22
Az Európai Bizottság 4,34 milliárd eurós, azaz nagyjából 5 milliárd dollárra büntette a Google-t.
Hirdetés

Napok óta szivárogtak az információk, amely szerint a Google-t ezúttal (is) hatalmas bírsággal fogja sújtani az Európai Bizottság; a mai ülés során ez pedig hivatalossá is vált. A Financial Times egyébként már hetekkel ezelőtt megszellőztette, hogy a Google-t elmeszelhetik, a fejlemények tükrében úgy tűnik, hogy a lap forrásai is valós információkkal rendelkeztek.

Az Európai Uniónak elsősorban azokkal a szerződésekkel volt gondja, amelyeket a Google a hardvergyártókkal és adott esetben a távközlési szolgáltatókkal kötött; ezek a szerződések kizárták például azt, hogy a gyártók bármilyen olyan telefont forgalmazzanak, amelyre valamelyik rivális operációs rendszer kerül. Az EU-nak nem tetszett tovább az sem, hogy a Google csak akkor engedélyezte bizonyos, egyébként ingyenes szolgáltatások előre telepítését, ha a mobilgyártók a készülékeken a cég saját keresőjét és böngészőjét állították be alapértelmezettnek. Összességében a Google-t elmarasztaló ítélet nem meglepő, tekintettel arra, hogy korábban a Microsoft sem úszta meg azt, hogy az Internet Explorer a Windows szerves részeként került forgalomba.

A Google tavalyi árbevétele 25 milliárd euró volt (ez csak az európai működéshez kapcsolódó bevétel), ehhez képest a 4,34 milliárd eurós büntetés jelentősnek mondható, de a Google-nek nem fog fájni a fizetés: az összeg a tavalyi (globális) profit ötödét sem éri el. Nem ez egyébként a Google első nagy európai büntetése, tavaly a vállalatnak 2,4 milliárd eurót kellett fizetnie azért, mert visszaélt erőfölényével a keresők piacán akkor, amikor „saját” hirdetéseit részesítette előnyben másokéval szemben.

Az ítélet nyomán nem is maga a büntetés mértéke az érdekes, hanem az, hogy mi lesz most. Amikor a Microsoftot meszelték el, akkor a redmondi cég vállalata, hogy böngészőválasztó képernyőt épít be a Windowsba – most a helyzet annyiban módosul, hogy az Európában forgalomba kerülő mobiljaikra a gyártók elvileg bármilyen szoftvert telepíthetnek anélkül, hogy az a Google-lel kötött korábbi megállapodás megsértését jelentené. A Google számára főleg a kereső és a böngésző fontos – kérdés, hogy lesz-e olyan telefongyártó, amely akar azzal bajlódni, hogy régiónként eltérő szoftverezettséggel lássa el a mobiljait.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. június 5., 17:00