- 2018. augusztus 31., 09:00
Habár az LG jelenleg nagyon jó pozícióban van az OLED-nek köszönhetően, újabb technológiákat is fejleszt.
Hirdetés

Az OLED-technológia mellett a jövő egyik nagy reménységének a MicroLED technológiát tartják; ennél a megoldásnál a kijelző minden egyes képpontja egy (vagy inkább három) apró LED-et tartalmaz. Mivel a pixelek saját fényt állítanak elő, ráadásul a LED-ek villámgyorsan kapcsolgathatók ki és be, a MicroLED-kijelzők az LCD-tévék összes hibáját ki tudják küszöbölni: nagy fényerőt és tökéletes feketét kínálnak ezzel (valamint ebből adódóan remek kontrasztot). Illetve gyakorlatilag 0 válaszidőt, ami a mozgások megjelenítése miatt fontos. A technológiával egyetlen gond van csupán: a LED-eket egyelőre nem lehet olyan kicsiben gyártani, hogy használható felbontású tévé is készülhessen. Ami késik nem múlik persze, ráadásul addig is van olyan terület, ahol a technológia bizonyíthat: a digitális hirdetőtáblák piacán. Ebbe a szegmensbe szánja az LG is a gigantikus MicroLED-kijelzőjét amely 173 colos méretben nyújt 4K-s felbontást. Az IFA-n az LG nemcsak bejelentette, hanem ki is állította a monstrumot, amely impozáns látványt nyújtott, igaz csak egy néhány perces tesztvideó futott rajta „körbe-körbe”.

Az LG nem egyedüli versenyzőként fejleszti ezt a technológiát, a CES-en a Samsung a The Wall koncepcióval már ringbe szállt; Las Vegasban a Samsung egy 146 colos kijelzőt épített sok kis modul egymás mellé helyezésével.

Izgalmas lesz látni, hogy a MicroLED technológia meg fogja-e tudni szorongatni a tévék világában megszokott LCD-ket és OLED-eket, azonban azt is látni kell, hogy valószínűleg több évnek is el kell telnie addig, amíg a LED-ek méretét annyira picire össze lehet zsugorítani, hogy 60-70 col környékén is megoldható legyen a 4K-s felbontás.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. június 5., 17:00
2020. március 27., 08:00
2020. február 10., 13:00
2020. február 12., 16:00
Hozzászólások