- 2018. december 7., 09:00
A kanadai hatóságok szerdán azt közölték, hogy őrizetbe vették a Huawei pénzügyi vezetőjét.
Hirdetés

Kanada az USA kérésére tartóztatta le Meng Van-csout, és a tervek szerint rövid időn belül ki is fogják adni az igazgatót – aki nem mellesleg a Huawei alapítójának lánya is egyben. Hivatalos információk nem állnak rendelkezésre a letartóztatás okával kapcsolatban, de belső források szerint a letartóztatás azzal lehet összefüggésben, hogy az USA szerint a Huawei az egyik leányvállalata segítségével kijátszotta az Iránnal szembeni embargót. Az amerikai hatóságok már hónapok óta nyomoznak az ügyben.

Az USA az év első felében lépett vissza az Iránnal kötött alkutól, mert szakértőik szerint Irán nem tartja be az atomprogram leállítására vonatkozó vállalását – az ügy érdekessége, hogy a megállapodás összes többi résztvevője szerint Irán megteszi, amit ígért. Szakértők szerint a lépés inkább az amerikai-kínai kereskedelmi háború egy újabb fejezete, az USA nyomást szeretne gyakorolni Kínára. Tény ugyanakkor, hogy a Huawei mint cég is nagyon ellenséges bánásmódban részesül az utóbbi években; az amerikai hatóságok meggyőződése, hogy a telekommunikációs eszközöket gyártó cég termékeiben kémkedésre alkalmas hátsó ajtók vannak, noha ezt mindeddig nem sikerült bizonyítani.

A Huawei álláspontja szerint minden országban a törvényeket maximálisan betartva működik, a pénzügyi igazgató letartóztatása és kiadatása pedig minden jogalapot nélkülöz. Kína és a Huawei egyaránt Meng szabadon engedését követeli.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00