- 2018. december 12., 10:00
Tízmillió dolláros óvadék fejében szabadon engedik a Huawei pénzügyi igazgatóját.
Hirdetés

A Vancouveri Bíróság 10 millió kanadai dolláros óvadékot állapított meg Meng Van-csou szabadon engedése feltételeként. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Huawei alapítójának lánya elhagyhatja az országot, és továbbra is fennáll a lehetősége annak, hogy ki fogják adni az USA-nak.

Amint arról mi is beszámoltunk, a kanadai hatóságok december elején tartóztatták le a Huawei pénzügyi vezetőjét, mégpedig az USA kérésére. Habár hivatalos információk nem állnak rendelkezésre, belső értesülések szerint az Egyesült Államok azzal vádolja a Huaweit, hogy egy leányvállalata segítségével kijátszotta az Iránnal szembeni embargót és olyan termékeket is szállított a közel-keleti országba, amelyben amerikai technológiák is megtalálhatók.

Az USA az év első felében lépett vissza az Iránnal kötött alkutól, mert szakértőik szerint Irán nem tartja be az atomprogram leállítására vonatkozó vállalását – az ügy érdekessége, hogy a megállapodás összes többi résztvevője szerint Irán megteszi, amit ígért. Szakértők szerint a lépés inkább az amerikai-kínai kereskedelmi háború egy újabb fejezete lehet, az USA újabb fronton szeretne nyomást gyakorolni Kínára. Persze az USA így most két legyet is üthet egy csapásra, mert a Huawei is nagyon az ország begyében van; a hatóságok meggyőződése, hogy a telekommunikációs eszközöket gyártó cég termékeiben kémkedésre alkalmas hátsó ajtók vannak, noha ezt mindeddig nem sikerült bebizonyítani.

A Huawei álláspontja változatlan az üggyel kapcsolatban: a kínai vállalat szerint az Egyesült Államok kérése a kanadai hatóságok felé megalapozatlan volt, a vállalat pedig minden országban az adott törvényeknek megfelelően végzi tevékenységét. A Huawei leszögezte továbbá, hogy nem rendelkezik semmilyen hivatalos információval arra vonatkozóan, hogy az amerikai hatóságok mivel vádolják Meng Van-csout; a cég ennek ellenére bízik abban, hogy a kanadai és amerikai hatóságok mielőtt meghozzák a helyes döntést.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00