- 2019. január 8., 13:00
Egyszer már csúnyán lepattant a vállalat, most azonban megint itt egy próbálkozás. Sikeres lesz vajon?
Hirdetés

Az Intel bemutatta a Project Athena fantázianevű mobil platformját, amelyhez nagy reményeket fűz. Az x86-os Atom processzorokon alapuló elképzelés Lakefield alapokon nyugszik; a chip pedig 10 nm-es eljárással készül majd, tehát alapból eléggé energiatakarékos lesz.

Az Intel a chipben négy Atom magot és egy Sunny Cove magot használ, utóbbi teljesítménye a Core processzorokéhoz mérhető. A chip természetesen képes arra, hogy a magokat akár egyenként lekapcsolja, így az alacsony számításigényű feladatoknál csak az Atom magok pörögnek, ha pedig kell az erő, akkor bekapcsol a Sunny Cove mag is. A chip tartalmaz egy sor kiegészítő modult is, így van benne integrált GPU (szintén Intel, 11. generációs), WiFi adapter (802.11ax), 5G adapter is. Az Intel várakozásai szerint a rendszerchip elsősorban a hibrid (notebook-tablet) gépeknél lehet majd népszerű, és jó eséllyel ezek robbanásszerű fejlődését okozza majd.

A chipek pontos szállítási ideje még nem ismert (de valamikor a második negyedévben várható). Az pedig biztos, hogy sok gyártó lát fantáziát a dologban, mert az Intel szinte minden, a notebook piacon nagynak számító névvel megállapodást köthetett már a szállításra.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00