- 2019. január 24., 12:00
Elkészült az első telefon, amelyre egyetlen gomb, csatlakozó és tálca sem került. És nem az Apple gyártotta.
Hirdetés

Valószínűleg senki számára nem volt igazán kérdés, hogy a világ abba az irányba halad, amikor a telefonokon a kijelzőn kívül semmi más sem lesz; most pedig már nem csak haladunk ebbe az irányba, hanem meg is érkeztünk. A Meizu (félig-meddig) bemutatta a Zero nevű készülékét, amire egyetlen gomb, csatlakozó és tálca sem került. A gombok eltüntetése a legkisebb kunszt a mutatványok közül, hiszen az Android jó ideje támogatja a szoftveres navigációt – az oldalsó gombokat pedig nyomásérzékeny megoldással lehet az OLED-en helyettesíteni. A csatlakozók közül a jack szintén eltűnőben van, így a Meizu Zero esetében is inkább az USB hiánya az, ami érdekes: a telefont ugyanis vezetékkel nemcsak PC-hez nem lehet emiatt csatlakoztatni, hanem ilyen módon a töltése sem megoldható. Az Apple korábban már gondolkozott azon, hogy teljesen átálljon-e a vezeték nélküli töltésre, de végül ennek lassúsága miatt egyelőre maradt a vezetékes opciónál (is).

Hiányzik a SIM-tálca is: a telefon az eSIM megoldást támogatja a fizikai kártyák helyett. Ami még meglepő, az az, hogy még a hangszórók számára sincs külön furat kialakítva, mert a telefon az mSound 2.0 megoldás révén a kijelzőt használja hangszóróként úgy, ahogy az LG és a Sony csúcskategóriás tévéinél már megszokhattuk. Így a mobil külseje tényleg a végletekig letisztult, a hátlapon is egyedül a kamera az, amely megtöri kicsit a sík vonalakat. Ilyen felvezetés után természetesen nem meglepő, hogy a telefon vízálló.

Végleges specifikáció ugyanakkor nincsen; azt tudjuk, hogy az OLED-kijelző 5,99 colos (vékony kávával, notch nélkül, de beépített ujjlenyomat-olvasóval), a rendszerchip pedig egy Snapdragon 845-os SoC. Ez ugyan már nem a legfrissebb generáció, hanem a tavalyi csúcsmodell, azonban teljesítménybeli problémák ennek ellenére biztos, hogy nem lesznek vele. A többi részlettel egyelőre adós a vállalat, de nagy esély van arra, hogy a februári Mobile World Congressre időzítve újabb infók érkeznek majd a készülékkel kapcsolatban.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00