- 2019. február 12., 13:00
A német hatóságok arra jutottak, hogy a Facebook tisztességtelen módon használja fel piaci pozícióját.
Hirdetés

30-40 évvel ezelőtt még főleg az energetikai szektorban dolgozó vállalatok szerepeltek a világ legértékesebbjei között, manapság viszont – kevés kivételtől eltekintve – főleg az IT-szektorban dolgozó cégeket találjuk a lista elején; Microsoft, Apple, Amazon, Facebook, Alibaba, hogy csak néhányat említsünk.

A mérettel sokszor együtt jár ugyanakkor az is, hogy az érintett cégek visszaélnek azzal, hogy piaci helyzetük folytán megkerülhetetlenek – és olyan termékeket, szolgáltatásokat vagy működési elveket is rákényszerítenek a felhasználókra, amelyeket azok maguktól nem biztos, hogy elfogadnának. Most éppen a Facebook került célkeresztbe, mégpedig azért, mert Németországban a trösztellenes hatóság vizsgálta a vállalat adatkezelési gyakorlatát. A gond alapvetően az volt, hogy a Facebook nemcsak a Facebookon gyűjtött adatokat használja fel az egyéni profilok megalkotásakor (és így a hirdetések célzásakor), hanem azokat az információkat is, amelyek a WhatsApp vagy az Instagram rendszerén belül keletkeznek. Sőt, nem ritkán még más site-ok meglátogatásakor is gyűjt információt a rendszer, ha az adott weboldalon van Like vagy megosztás gomb.

A hatóságok arra jutottak, hogy az adatok ilyen módon történő megosztása azt jelenti, hogy a Facebook visszaél az erőfölényével – a döntés értelmében a vállalatnak ezt a gyakorlatot azonnal fel kell(ene) függesztenie. Kérdéses, hogy ez megoldható-e rövid időn belül. A döntés egyelőre csak Németországban érvényes, azonban könnyen lehet, hogy annak nyomán az Európai Unió is vizsgálatot rendel el. Ha a közösségi szolgáltató ezen is „elbukik”, akkor annak már sokkal nagyobb hatása lehet a működésére, és az sem elképzelhetetlen, hogy végül oda vezet majd, hogy a Facebooknak teljesen át kell alakítania működési struktúráját ahhoz, hogy a kontinensen is működni tudjon. Ez pedig szélsőséges esetben akár szétváláshoz is vezethet.

Addig azért még van idő, már csak azért is, mert a Facebook először is fellebbezni szeretne a döntés ellen, tehát egyelőre még az első kör sincs lefutva.