- 2019. február 25., 17:00
Az Xperia 1 mellett a Sony két másik új telefont is bejelentett. Ugyanúgy 21:9-es kijelzőkkel.
Hirdetés

A Sony a jelek szerint nem tanul a múlt hibáiból, és megint mindent vagy semmit alapon játszik. A vállalat az elmúlt két évben háromszor váltott irányt, azonban mindhárom alkalommal úgy tette ezt, hogy a biztonságra fikarcnyit sem adott. Mire gondolunk? Arra, hogy az Xperia 1 kijelzője amilyen különleges, valószínűleg annyira megosztó is lesz, ezért jó ötlet lett volna, ha a csúcs- és felsőkategóriában legalább 18:9-es kijelzővel szerelt mobilok is lesznek. A Sony ehelyett bemutatta az Xperia 10 sorozatot, amelynek két tagja ugyanúgy 21:9-es kijelzőt használ, mint a zászlóshajó. Vagyis ha a piac esetleg kedvezőtlenül fogadja ezt az újítást, akkor nemcsak egy, hanem az összes Sony modell megy a levesbe. Megint.

De lássuk a részleteket! A két telefon Xperia 10 és Xperia 10 Plus névre hallgat, közöttük a legfontosabb különbség pedig a kijelző mérete. A kisebb változat 6, a nagyobb 6,5 colos panelt kapott, azonban az OLED az Xperia 1 kiváltsága marad, ennél a két telefonnál be kell érnünk az IPS-technológiával. És kisebb a felbontás is, 1080×2560 pixelt kapunk. A kijelzőt a Sony érdekes módon lefelé tolta el; a kijelző alatt gyakorlatilag nincs káva (ugyanúgy, mint oldalt), cserébe fent vastagabb a keret. A lehető legrosszabb kombó, ugyanis azzal, hogy alulról minden káva eltűnik, a gesztusvezérlés nehézkessé válik – még kis kézmérettel is. A dizájn ezzel együtt nagyon hajaz az Xperia 1-re, a szögletes sarkok mellett az egyenes hátlap is átkerült, viszont nem üvegborítást kapunk. Illetve az eltérő kamerarendszerből adódóan az objektívek elrendezése is más.


A telefonok hardvere a felsőkategóriába tartozik, de nem azonos. A kisebb változatban Snapdragon 630 dolgozik, amely mellé 3 GB RAM és 64 GB-os belső tárhely jár. Az Xperia 10 Plus ezzel szemben Snapdragon 636 rendszerchipet kapott, 4 GB RAM-mal. A Qualcomm saját adatai szerint utóbbi chip 40 százalékkal gyorsabb. Mindkét kütyü dupla SIM-es kialakításban (is) készül majd. A telefonokra ujjlenyomat-olvasó is került, mégpedig oldalra, a bekapcsoló gombba integrálva.

Az viszont nagy talány, hogy a Sony mit gondolt a kamerák esetében! Az Xperia 10-ben hátul 13+5 MP-es kombó található, a másodlagos objektív a bokeh hatásban segít be. Ezzel szemben az Xperia X10 Plusban 12+8 MP-es érzékelő kapott helyet, a második kamera pedig kétszeres optikai nagyítást kínál. Egyik sem egy szokásos felállás, így inkább azt éreztük, hogy azért van csak két objektív a kamerákon, mert egyet rájuk tenni ciki lenne. A szelfikhez mindkét telefon 8 MP-es kamerát ad.

Sajnos az akkumulátor helyzet sem tökéletes; manapság, amikor már a középkategóriában is inkább 3500 mAh feletti értékekben gondolkodnak a gyártók, a Sony 2830 illetve 3000 mAh-s áramforrásokat épített a telefonokba. Úgyhogy valószínűleg üzemidőben egyik telefon sem lesz túl acélos.

A mobilok Android 9-cel és a Sony fejlesztői által minimálisan átalakított interfésszel lesznek elérhetők, ezüst, arany és fekete színben. Hogy mikor és mennyiért, azt egyelőre még nem tudjuk megmondani.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. június 8., 10:00
2020. június 5., 17:00