- 2019. március 25., 11:30
A HMD Global egyetlen mentsége az lehet, hogy a készülékeket nem európai felhasználóknak szánták.
Hirdetés

Egy norvég cég, az NRK bizonyítékot talált arra, hogy a Nokia egyes telefonjai személyes adatnak minősülő információkat küldtek Kínába. A lenyúlt információk között a mobil GPS-koordinátái, a telefon sorozatszáma és a felhasználó telefonszáma is szerepeltek. Az adatok a China Telekomhoz kerültek, amely azért roppant kellemetlen az USA vs. Huawei vita árnyékában, mert állami vállalatról van szó. A botrány a Nokia 7 Plus mobilokat biztosan érinti, de egyelőre nem kizárt, hogy más típusok is továbbítottak adatokat Kína felé. Az NRK szerint az adatok továbbítása a telefon bekapcsolása illetve minden egyes feloldása után megtörtént.

A dologra ugyanakkor valószínűleg van „jó” magyarázat: Kína egy ideje szigorú megfigyelés alatt tartja az állampolgárait, és vélhetően a Nokia 7 Plus „extra funkciója” is a megfigyelést végző automatikus rendszerhez szolgáltat adatokat. Ezt a feltételezést támasztja alá az, hogy nem minden Nokia 7 Plus érintett a dologban; így szinte biztos, hogy csak azok a telefonok kémkednek, amelyeket eredetileg a kínai piacon kellett volna értékesíteni, de valamiért más országokban kötöttek ki.

Ezzel együtt a helyzet cseppet sem megnyugtató; még úgy sem, hogy az NRK jelentését követően a HMD Global szinte azonnal kiadott egy frissítést, amely kikapcsolta az adatküldés funkciót.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. június 8., 10:00
2020. június 5., 17:00