- 2019. május 31., 10:00
Mivel a NAS-ok hardvere elég lassan avul el, a QNAP jelenleg a QTS szoftverre koncentrál; hasznos fejlesztéseket hozva.
Hirdetés

A Qsirch kereső egy ideje már része a NAS-okon futó operációs rendszernek, a QTS-nek, a vállalat most azonban új képességekkel vértezte fel a szolgáltatást. Az egyik érdekesség a QuMagie, amely mesterséges intelligencia segítségével elemzi a képeket, hogy azokat tartalmuk alapján felcímkézze; a rendszer felismeri az eget, a színeket, az állatokat, ételeket és bizonyos tárgyakat is, így a fotókat rengetegféle szempont alapján tudja csoportosítani.

Ez a megoldás már önmagában is nagyon érdekes, a gyakorlatban azonban inkább a másik újítással, a Qfilinggal együtt lehet hasznos; ez utóbbi egy automatikus fájlrendszerező megoldást takar. A lényege a dolognak az, hogy az összes fájlt, amit a NAS-ra szeretnénk másolni, egyetlen mappába kell csak betenni, a szoftver ezt követően mindenféle – általunk – előre beállított szűrő alapján gyönyörűen rendszerezi a dokumentumokat. A fájl típusa (kiterjesztése) alapján történő szortírozás nyilván alap, azonban ennél sokkal több szempont alapján lehet válogatni. Például a fájl létrehozásának napja alapján vagy a QuMagie segítségével létrehozott címkék alapján is (tehát kérhetjük mondjuk azt, hogy a május 28-31. között készült fotók a Computex mappába kerüljenek, az embereket tartalmazó képek pedig azon belül is az Emberek mappába). Emellett van lehetőség a helyadatok vagy EXIF adatok (pl. kamera típusa) alapján is válogatást kérni, sőt a szoftver még azt is meg tudja csinálni, ha szeretnénk, hogy a fájlokat megadott séma alapján átnevezi.

Fájltípustól függően további feladatokat is kérhetünk; titkosítás és biztonsági mentés készítése minden esetben lehetséges, a fotóknál és videóknál viszont akár vízjelezési opció is van, plusz a fotókból PDF-et is készíthetünk, a videóknál pedig feliratok automatikus párosítására van lehetőség.

Ez is érdekelhet
2023. október 2., 17:00