- 2019. szeptember 19., 17:44
Szó szerint új korszakot nyit a Huawei a Mate 30 Próval és a Mate 30-cal. Hello Google-mentes élet?
Hirdetés

A Huawei bejelentette a Mate 30 Pro és Mate 30 telefonokat, amelyek minden szempontból a csúcskategóriát képviselik. A telefonokra Android került, azonban az amerikai tiltás miatt Google szolgáltatások és Google appok nem lesznek egyik készüléken sem. Drága teszt lesz a Huawei számára; de az biztos, hogy ki fog derülni, a felhasználók számára mennyire fontosak a keresőóriás szolgáltatásai.

A Mate 30 Pro és a Mate 30 kívül belül megújult. A dizájn két leghangsúlyosabb pontja a kijelző valamint a hátsó kamera: a Pro verziónál az OLED-panel az eddigieknél sokkal jobban, 80 fokban ívelt, vagyis szinte teljesen ráhajlik a telefon oldalára. Első látásra nem tűnik kényelmesnek a dolog, mert a véletlen érintésekből rengeteg lehet – a Huawei azonban állítólag megoldotta, hogy ez ne legyen gond. Sőt, direkt funkciókat telepített erre a részre. Mondjuk az íveltség miatt a fizikai gomboknak amúgy sem maradt volna hely; ezentúl a kijelzővel lehet majd a hangerőt állítani, és a fényképezőt is kezelni. Sarkalatos kérdés a strapabíróság: a bemutatón elhangzottak alapján azonban a Huawei annyira bízik az üvegben, hogy egyenesen törhetetlennek nevezte azt. A másik dizájnbeli fókusz a kamerát érintette, amely egy kör alakú szigetbe került.

A Mate 30 Pro az IFA-n bemutatott Kirin 990 rendszerchipre épül, 8 GB RAM található benne, és 128 vagy 256 GB-os tárhely. Lesz sima és 5G-s verzió is belőle. A kijelző 6,53 colos (2000×1176 pixel, 18,4:9-es képarány), és amellett, hogy rálóg az oldallapra, egy elég nagy szenzorsávot is tartalmaz. A Mate 30 szintén a Kirin 990-et kapta, de 5G nélkül, és az alapmodellben csak 6 GB-nyi RAM található. Fontos eltérés, hogy a telefon kijelzője, bár OLED, nem ívelt – és nagyobb is, 6,62 colos (2340×1080 pixel, 19,5:9). Ez azt jelenti, hogy összességében a Mate 30 sokkal nagyobb, mint a Pro változat. A dizájn mindkét telefonnál jónak tűnik, és a vízállóság is adott. Viszont van eltérés ezen a téren is, mert a Mate 30 Pro IP68-as szabvány szerinti vízállóságot biztosít, kistestvére viszont csak az IP53 kritériumait teljesíti.

Mielőtt rátérnénk a kamerára, nézzük a szoftvereket; a korábban kiszivárgott információknak megfelelően Android 10, de AOSP változat került a telefonokra, EMUI 10-zel. Az Android AOSP változata a Google operációs rendszerének nyílt forráskódú verziója, amelyben a Google-szolgáltatások és alkalmazások nincsenek benne. Ez nem jelenti azt, hogy utólag sem lehet őket telepíteni, azonban a Huawei gyárilag nem adhatja őket a telefonok mellé. Vagyis a dolog a felhasználók számára mindenképpen kényelmetlenséget jelent, mert első körben számítógépről kell a telepítőket a mobilra másolni (hiszen nincsen Google alkalmazásbolt). Érdekes lesz látni, hogy egy egyébként minden szempontból csúcsminőséget hozó telefont a felhasználók hogyan fogadnak Google nélkül. Kínában persze mindenképpen megy majd a dolog, hiszen ott eleve nem elérhetők a Google szolgáltatások. Európa viszont már más kérdés… Ez a meccs ugyanakkor nincs lejátszva, a Huawei – amennyiben megkapja az USA engedélyeit – készen áll arra, hogy teljes értékű Androiddal adja ki a telefonokat. Ha viszont a helyzet nem változik, akkor alapból csak a Huawei saját alkalmazásboltja, a HMS lesz fent a készülékeken.

A Mate 30 Pro és a Mate 30 is három hátlapi kamerát kapott, de eltérő rendszerrel. A Pró verziónál a 40 MP-es normál (27 mm) kamera mellé 40 MP-es ultraszéles (18 mm) és 8 MP-es telefotós (80 mm) kamera került, valamint ToF szenzor. A normál és a zoom kamera optikai stabilizátorral is rendelkezik.
A Mate 30-nál optikai stabilizátor csak a zoom kamerában van, a nagylátószögű objektív pedig 17 mm-es, 16 MP-es szenzorral. ToF nincs. Természetesen a mobiloknál a fő kamera RYYB rendszerű, mint a márciusba bevezetett P30 Pro és P30 esetében. A telefonok videóban is sokat nyújtanak: akár 60 fps-es 4K-s felvétel vagy 7680 fps-es 720p-s videó is készíthető a készülékekkel. Az előlapi kamerákhoz annyi érdekesség tartozik, hogy támogatják az arcfelismerést is, amit akár az értesítések elrejtéséhez is tud használni az EMUI: kérhetjük, hogy csak akkor látszódjék a lezárt képernyő mellett az üzenet, ha a tulajdonos nézi a kijelzőjét.

A Huawei emellett a Samsung Note sorozatnak is konkurenciát állítana, mert a Pro változathoz lesz nyomásérzékeny toll is – de ezt külön kell majd megvásárolni.

Az akku régóta erőssége a Huaweinek, nincs ez másképpen a Mate 30 Pro és a Mate 30 esetében sem. Előbbi telefon 4500 mAh-s, utóbbi 4200 mAh-s akkumulátort kapott, amelyek tölthetők gyorsan és vezeték nélkül gyorsan is, valamint van fordított irányú töltés is, mindkét telefonnál.

A Mate 30 Pro ára 1100 euró lesz, a Mate 30 pedig 800 euróba fog kerülni. Azt viszont nem tudni, hogy a készülékek pontosan mikor fognak megjelenni.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00