- 2019. október 3., 10:00
Mostantól egyetlen kattintással átmenetileg letiltható a profil a Térkép appban, ha valaki nem szeretne nyomot hagyni.

A Google nagyon szépen felépített egy ökoszisztémát, amely a felhasználói adatokra épül. A vállalat főleg hirdetésekből él, a hatékony célzáshoz pedig az emberekről az adatok segítségével profilt alkot: ennek megfelelően a keresőóriás lépten-nyomon rögzít minden információt, amit bármely szolgáltatásának használata közben be tud gyűjteni.

Csakhogy felhasználók egy csoportja egyre hangosabban követeli, hogy a privát adatok feletti ellenőrzés maradjon csak meg mindenki saját kezében; a cégek így szépen lassan elkezdték beépíteni azokat az opciókat és funkciókat, amivel a személyes adatok gyűjtése blokkolható. A Térkép (vagy Maps) alkalmazásban megjelenő inkognitó mód is ilyen, amelyet a keresősáv jobb oldalán lévő profilképre (vagy körre) kattintva lehet aktiválni. A funkció pontosan úgy működik, mint a Chrome-ban. Ha bekapcsoljuk, akkor az app a kereséseknél nem veszi figyelembe a személyes preferenciákat, valamint a Google leállítja az adatgyűjtést is; a keresőóriás nem rögzíti a kereséseket, és nem tárolja el az útvonalat sem.

Az inkognitó mód Android és iOS alatt is elérhető, azonban a Térkép alkalmazás frissítése szükséges hozzá – éppen ezért a funkció a hír elkészítéskor még csak néhány felhasználó telefonján elérhető ténylegesen.

A Google egyébként pár hete azt is lehetővé teszi, hogy minden szolgáltatásnál (akár egyesével) kérjük azt, hogy a felhasználói adatok 3 vagy 18 hónap múlva automatikusan törlődjenek.

Hozzászólások