- 2020. március 19., 16:00
Az EU-ban aggódnak amiatt, hogy ha túl sokan néznek filmet, akkor akadozni fog a net.
Hirdetés

Thierry Breton arra kérte a streaming szolgáltatókat az Európai Unió nevében, hogy átmenetileg korlátozzák a sávszélességet Európában; erre pedig azért van (vagy inkább lehet) szükség, hogy a hirtelen megnövekedett forgalom ellenére az internetes kommunikáció ne omoljon össze. Az adatforgalom azért növekedett meg drámai mértékben az elmúlt napokban, mert egyre többen kénytelenek otthon maradni; aki dolgozik az a távmunkára internetet használ, aki pedig nem dolgozik, az nagyobb eséllyel néz most filmeket.

Becslések szerint egyébként a forgalom tartósan a másfélszeresére nőtt az általában megszokottnak – ezt simán bírnia kell az infrastruktúrának, viszont könnyen lehet, hogy a forgalom a következő napok (hetek) során még tovább nő, és nem lehet megjósolni, hogy hol a folyamat vége. Az igazi gond tehát az, hogy senki nem tudja, mennyi a valós igény és mennyi az a kapacitás, amit huzamosabb ideig képesek üzemeltetni a szolgáltatók. Az viszont valószínű, hogy ha lesz is gond, akkor az inkább a tartalomszolgáltatók oldaláról jelentkezik majd, nem pedig az internetszolgáltatóknál – annak sokkal nagyobb az esélye, hogy a Netflix vagy a YouTube szerverei mondják be az unalmast a hirtelen megnövekedett igény miatt, mintsem az általános kiszolgálók. Tehát nem biztos, hogy a javaslatnak van létjogosultsága.

Breton egyébként azt szeretné, hogy a szolgáltatók a jobb minőséget adó HD helyett átmenetileg váltsanak vissza SD-re. Ezzel a streaminghez használt sávszélesség nagyjából az ötödére eshet vissza. Nem tudni, hogy megteszik-e, de kérdés, hogy számítana-e a dolog bármit is, hiszen a streaming szolgáltatók eleve úgy működnek, hogy az éppen rendelkezésre álló sávszélességhez igazítják a bitrátát és a minőséget.

Címkék