- 2020. június 23., 10:00
Ezen a héten tartja az Apple az évente megrendezésre kerülő fejlesztési konferenciát; egy nagy meglepetést is kaptunk.
Hirdetés

A fejlesztői konferencián a vállalat rendszerint a Mac OS, az iOS és az iPadOS várható újdonságairól és a hosszabb távú hardveres fejlesztési tervekről számol be; ezúttal az utóbbi kategóriában tudtunk meg egy nagyon fontos jövőbeli változást. Mégpedig azt, hogy az Apple azok után, hogy a mobil kütyükben emlékezet óta saját fejlesztésű chipeket használ, a Macintosh gépeknél is átvált saját chipekre.

Az lényegében azt jelenti, hogy a Macintosh gépek is ARM architektúrán futnak majd, így az Apple termékekre írt szoftverek minden eszközzel kompatibilisek leszenk. Az Apple nem azonnal, hanem fokozatosan vált majd: 2021-ben és 2022-ben még Intel processzoros gépeket is piacra dob majd; hogy aztán 2023-tól már csak és kizárólag a saját tervezésű processzorokra építkezzen.

Az Apple a fejlesztők számára egyelőre egy Mac minit „adott”, amelyben az A12Z chip található. A demó szerint a chip elég erős ahhoz, hogy minden szoftverrel megbirkózzék: beleértve a videovágáshoz használt alkalmazásokat vagy a játékokat is. Az Apple bejelentette azt is, hogy a Microsoft irodai programcsomagja valamint az Adobe Photoshop és a Lightroom már el is készült az ARM-on futó Mac OS-re – ami persze nem meglepő, ha azt nézzük, hogy ezeknek az alkalmazásoknak régóta van ARM chipen futó verziója is.

Az átállás valószínűleg zökkenőmentes lesz; az Apple szoftvertámogatásával ezen a téren sosem volt gond, ráadásul a Mac OS következő verziójában lesz egy virtualizációs szoftver is, amely lehetővé teszi majd, hogy az x86-os architektúrára írt programok is gond nélkül fussanak az ARM chipeken.

Címkék