- 2016. január 5., 15:49
A rajta lévő lámpa ellenőrzi, hogy hány kézzel fogjuk a kormányt, szükség esetén pedig figyelmeztet.

Mindenki, aki tanult vezetni, ismeri az ajánlást: a kormányt két kézzel, 10 és 2 óra magasságában kell fogni vezetés közben, mert így lehet a leggyorsabban és legbiztonságosabban reagálni a váratlan helyzetekre. Sokan ennek ellenére nem tartják be ezt, ilyen-olyan okokból; a kezdők például sokszor csak egy újabb stressz faktort látnak benne, hiszen még erre is figyelni kell, míg a gyakorlottak olykor annyira lazák már, hogy menet közben telefonoznak, stb. A Smart Wheel megoldást kínál a problémára, vagy legalábbis egy olyan szerkezetet, ami figyelmeztet, ha nem biztonságosan vezetünk.

A kormányra húzható „tok” néhány körben elhelyezett érzékelőt és egy LED-es jelzőfényt tartalmaz, a képlet pedig egyszerű: ha két kézzel fogjuk a kormányt, akkor zölden világít a lámpa, ha csak eggyel, akkor viszont villogni kezd, hogy figyeljünk inkább a vezetésre és az útra. Ez így önmagában persze egy kicsit elnagyoltnak, fals figyelmeztetésekre képes rendszernek hangzik, de a gyakorlatban a dolog működik, mivel van egy négy másodperces tűrési idő, ennyi időre „büntetlenül” el lehet engedni a kormányt, ha indexelni szeretnénk, vagy a lámpát, ablaktörlőt, tempomatot bekapcsolni. A váltás viszont adott esetben tovább is tarthat, ezért a kézi váltós autókhoz egy kiegészítő modult is lehet venni – ebben az esetben akkor is folyamatosan világító zöld lámpát kapunk, ha egyik kezünkkel a kormányt, a másikkal pedig a váltót fogjuk.

A kormányt a gyártója egyrészt a kezdő vezetőknek ajánlja, másrészt azoknak, akik szeretnének leszokni arról, hogy vezetés közben a mobiltelefont nyomkodják. A kormány Bluetooth kapcsolaton keresztül okostelefonhoz is tud kapcsolódni, a mobilon futó app pedig további lehetőségeket rejt: például a vezetési szokások utólagos elemzését vagy cégeknek flottamenedzsment szolgáltatást. Habár a Smart Wheelt mi most láttuk először, a terméket tavaly év vége óta már meg lehet vásárolni Amerikában, ára pedig nem is olyan vészes: 200 dollár.

Címkék